Geen legerleider meer, maar interim-president voor Burkina Faso

De Place de la Nation in Ouagadougou, waar de demonstraties tegen president Compaoré plaatsvonden. Foto ANP/EPA/Legnan Koula

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken Michel Kafando is door de autoriteiten in Burkina Faso aangewezen als interim-president. Zijn aanstelling is een eerste stap om het West-Afrikaanse land democratisch te maken. Eerder nam het leger de macht over nadat president Compaoré na een bewind van 27 jaar was afgezet.

Kafando is gekozen uit een groep van vijf kandidaten door een comité van militairen, de oppositie en traditionele en religieuze leiders. Hij zal een premier kiezen die een overgangsregering moet samenstellen van 25 leden. Eind volgend jaar moeten dan verkiezingen plaatsvinden. Kafando mag daar niet aan meedoen.

Grondwettelijke overgang

Tot nu toe werd Burkina Faso geleid door luitenant-kolonel Isaac Zida. Die nam de macht over nadat president Blaise Compaoré op 31 oktober werd afgezet. Compaoré was toen al 27 jaar aan de macht, maar wilde een wet doorvoeren die een nog langere ambtstermijn mogelijk maakte. Dat leidde tot straatprotesten waardoor Compaoré aftrad en het land ontvluchtte.

Zida leidde namens het leger vervolgens het land op interim-basis, wat op veel kritiek kwam te staan uit binnen- en buitenland. Volgens de oppositie was de opstand een volksopstand en mocht de macht daarom niet geclaimd worden door de militairen. Na protesten tegen het leger beloofde Zida een ‘grondwettelijke overgang’.

    • Philippus Zandstra