Buitenlands kapitaal krijgt toegang tot de Chinese aandelenbeurs

De beurzen van Shanghai en Hongkong zijn vanochtend aan elkaar gekoppeld. Via Hongkong kan buitenlands kapitaal nu China instromen.

De ceremonie van de beurzenkoppeling, vanochtend in Hongkong. Op het scherm beelden van de gelijktijdig in Shanghai gehouden plechtigheid.
De ceremonie van de beurzenkoppeling, vanochtend in Hongkong. Op het scherm beelden van de gelijktijdig in Shanghai gehouden plechtigheid. Foto AFP

In de ‘lange mars’ naar het kapitalisme heeft China vandaag een grote stap gezet door de beurzen van Hongkong en Shanghai aan elkaar te koppelen. Hongkongse beleggers en buitenlandse beleggers met Hongkongse beleggingsrekeningen kregen voor het eerst toegang tot de 4,2 biljoen dollar (3,4 biljoen euro) grote Chinese aandelenmarkt. En voor Chinese particuliere en institutionele beleggers is de deur op een keur gezet om met hun geld naar het buitenland te gaan.

Algemeen wordt de koppeling van de twee Chinese beurzen, die opereren in twee verschillende juridische en politieke systemen, gezien als een nieuwe stap van China naar liberalisering van de tot nu streng gecontroleerde en voor buitenlanders moeilijk toegankelijke kapitaalmarkt. Vier uur na de feestelijke opening in beide steden werd de grensoverschrijdende handel stilgelegd omdat het maximale dagelijkse handelsquotum aan Hongkongse zijde was bereikt. Vooral Hongkongse investeerders hadden veel belangstelling voor Shanghaise aandelen, die zij voor 2,1 miljard dollar kochten. Omgekeerd namen Chinese beleggers van het vasteland een afwachtende houding aan en kochten voor slechts 500 miljoen aandelen.

De koppeling van de twee beurzen is een idee van premier Li Keqiang en is onderdeel van financieel-economische hervormingen. Aanvankelijk zouden ze vorige maand worden verbonden, maar de demonstraties in Hongkong zorgden voor uitstel. Inmiddels lopen de demonstraties op hun einde en verwacht wordt dat de politie in de komende dagen de laatste barricades zal opruimen. De Hongkongse economie noch de beurs heeft last gehad van de demonstraties.

Zoals vaak in China worden hervormingen geleidelijk doorgevoerd. In eerste instantie mogen aandelenmakelaars maximaal 3,8 miljard dollar per dag verhandelen; dat is ongeveer 1 procent van de gecombineerde dagelijkse handel in Shanghai en Hongkong. „Hoewel dit een eerste stap is, is het niettemin een mijlpaal”, zegt Arthur Chan, bestuursvoorzitter van de Hongkongse Monetaire Autoriteit.

Volgens onderzoeken van zakenbanken als BNP Paribas en Goldman Sachs kan de koppeling uiteindelijk leiden tot een gecombineerde beurs van Shanghai en Hongkong die dan de op twee na grootste ter wereld wordt en de grootste van Azië. Door de koppeling van twee van de drie Chinese beurzen – de kleinere beurs van Shenzhen volgt over twee jaar – kunnen Chinese beleggers en spaarders, die samen goed zijn voor 9 biljoen dollar, op termijn profiteren van de groei van Chinese bedrijven die alleen in Hongkong zijn genoteerd, zoals Tencent en Lenovo. Ook kunnen zij via de omweg van Hongkong investeren in Alibaba.com, dat tot hun diepe chagrijn in New York naar de beurs is gebracht. Omgekeerd kunnen buitenlandse beleggers, los van de kleine, streng geselecteerde groep die dat nu al kan, aandelen kopen in de 855 Chinese bedrijven die alleen in Shanghai zijn genoteerd. Het gaat om nationale bouwondernemingen, middelgrote energiebedrijven, verzekeraars en bedrijven in gevoelige sectoren als de snel groeiende wapenindustrie, die van China de vierde wapenleverancier ter wereld heeft gemaakt.

Al voordat vanochtend met enige fanfare de beurzen aan de nieuwe week begonnen, was al duidelijk dat grote Hongkongse beleggers in actie zouden komen en voor de maximaal toegestane bedragen pakketten Chinese aandelen zouden opkopen. Zelfs bij een afzwakkende groei blijft de Chinese economie de komende jaren op relatief hoog niveau – zo rond de 7,5 procent groei per jaar – presteren. Dat Chinese beleggers het vandaag lieten afweten, verraste analisten. Als verklaring werd gegeven dat velen mogelijk al een Hongkongse beleggingsrekening hebben en daarmee de controles op het kapitaalverkeer al veel eerder omzeilden.

    • Oscar Garschagen