Beeld van de chaos net na de crash van MH17

Waarschijnlijk de eerste beelden van de crash van MH17, gemaakt door een inwoer van Hrabove.
Waarschijnlijk de eerste beelden van de crash van MH17, gemaakt door een inwoer van Hrabove. Beeld AP

Van de crash met vliegtuig MH17 in Oost-Oekraïne zijn nieuwe beelden opgedoken. Persbureau Associated Press heeft die gisterenavond gepubliceerd. Op de beelden met nog brandende wrakstukken is te zien hoe dicht bij bewoond gebied het vliegtuig neerstortte.

De video is gemaakt door een inwoner van Grabovo. Te zien is hoe de bewoners van het dorp reageren op brandende brokstukken die slechts enkele meters van hun huizen liggen. De video is waarschijnlijk de eerste die is gemaakt na de ramp. Duidelijk is de chaos op de rampplek. De omwonenden van het rampgebied lijken in eerste instantie te hebben gedacht dat een Oekraïens legervliegtuig was neergestort.

Waar is de piloot?

Te horen is hoe de omstanders vragen naar waar de piloot is. Een omstander zegt “Waar is de piloot?” Een ander antwoordt: “God mag het weten.” Dat is, schrijft AP, belangrijk omdat meerdere Oekraïense vliegtuigen tegen die tijd waren neergeschoten, en de piloten werden opgepakt door rebellen. Drie dagen voor de crash met MH17, eisten de rebellen de verantwoordelijkheid op voor het neerhalen van een Antonov-24, een militair vrachtvliegtuig. De uitwisseling tussen de dorpsbewoners lijkt erop te duiden dat ze in eerste instantie uitgaan van, opnieuw, een neergehaald legervliegtuig.

Een ander ter plekke suggereert dat er nog een vliegtuig zou zijn neergekomen, vanwege de hoeveelheid wrakstukken, maar die persoon wordt gecorrigeerd door omstanders.

De precieze toedracht van de ramp is nog altijd omstreden. De Oekraïense regering en een aantal westerse landen betichten de pro-Russische separatisten ervan het vliegtuig te hebben neergehaald. De separatisten, met ruggesteun van Moskou, geven de Oekraïense luchtmacht de schuld. Alle 298 inzittenden kwamen om bij de crash. Onder de passagiers waren 196 Nederlanders.

Berging MH17 in het oosten van Oekraïne

Een pro-Russische rebel bewaakt de crashsite, terwijl de berging van wrakstukken is hervat. Foto Reuters / Antonio Bronic

Gisteren zijn opnieuw menselijke overblijfselen gevonden op de rampplek. Fotograaf Pierre Crom was bij de berging van wrakstukken.

Vandaag wordt de berging hervat. De geborgen wrakstukken worden naar het plaatsje Torez gebracht en van daaruit per trein naar Charkov gebracht. Daarvandaan wordt het transport naar Nederland geregeld. In augustus werden de lichamen van de slachtoffers via dezelfde route vervoerd.

Beelden van gisteren, gemaakt door Pierre Crom:

    • Peter van der Ploeg