Arts uit Sierra Leone in VS overleden aan ebola

Martin Salia in Freetown. Foto AP/United Methodist News Service/Mike DuBose

Een Sierra-Leoonse arts die sinds dit weekend in de Verenigde Staten werd behandeld voor ebola, is overleden. Dokter Martin Salia, een permanente inwoner van de VS, was de derde ebolapatiënt die in het Nebraska Medical Center werd behandeld.

De chirurg liep de ziekte volgens persbureau AP op in de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown, waar hij mensen met ebola behandelde. Hij kwam zaterdag aan in de VS, maar had toen al ernstige symptomen, waaronder nier- en longfalen. Kevin Sieff, correspondent voor The Washington Post in Afrika, schrijft dat de uitslag van de eerste ebolatest die Salia deed negatief was.

Twitter avatar ksieff Kevin Sieff After his Ebola test came back negative, Dr. Salia’s colleagues hugged him. Then they learned the test was wrong: http://t.co/ZtZwMJ3o6a
Twitter avatar ksieff Kevin Sieff Horrible news about Dr. Martin Salia. So many questions: What if his first test had been accurate? What if he had received early treatment?

Salia is de tweede patiënt die in de VS aan het virus overlijdt. Het eerste ebolaslachtoffer in de VS was de Liberiaan Thomas Eric Duncan. Hij meldde zich op 20 september met symptomen van de ziekte bij de spoedeisende hulp in Dallas, maar werd aanvankelijk teruggestuurd naar huis. Acht dagen later werd hij weer opgenomen in het ziekenhuis in Texas. Tien dagen daarna overleed hij aan de ziekte.

In West-Afrika zijn sinds het begin van de uitbraak van ebola vijfduizend mensen overleden aan het virus. De meeste doden vielen in Sierra Leone, Liberia en Guinee.

    • Laura Klompenhouwer