Acteurs tillen komedie ‘Welkom in de familie’ naar hoger plan

Bruins enBlom
Bruins enBlom foto Leo van Velzen

Een etentje met vrienden – en dan is er één die de stemming verpest door te vertellen hoe zijn aanstaande kind gaat heten. Die naam zal hier onvermeld blijven, om de pret niet te bederven, maar de reacties van de andere vrienden zijn begrijpelijk: de naam roept hoogst naargeestige associaties op. Welkom in de familie, de nieuwe productie van DeLaMar, heette oorspronkelijk Le pré- nom. Het stuk, van het Franse duo Alexandre de La Pattelière en Matthieu Delaporte, werd vier jaar geleden in Parijs met gejuich ontvangen en twee jaar later met succes verfilmd – al maakte die film in Nederland nauwelijks enige indruk.

Typisch Frans is het in elk geval wel. Het bevat veel spitsvondig discours door figuren uit de intelligentsia, en amusante beledigingen: „Nee, jij bént niet een egoïst, jij bent hét egoïsme”. Het doet voorts denken aan Yasmina Reza’s kassucces Art, want ook daarin bracht een futiel lijkende aanleiding – de aankoop van een wit schilderij – een levenslange vriendschap tot ontploffing.

Maar in Le prénom wordt met een botter bijltje gehakt. En na de pauze – als de angel uit het conflict om de voornaam is gehaald – volgt voornamelijk nog een reeks monologen waarin allerlei lijken uit de kast vallen zonder enig verband met de aanvankelijke aanleiding. Alsof de komedie zichzelf in de tweede helft hoognodig serieus wenst te nemen.

Qua constructie is dit stuk, kortom, geen meesterwerk. Maar het biedt doorgewinterde acteurs alle ruimte om te excelleren en de lachers op hun hand te krijgen. In de trefzekere regie van Antoine Uitdehaag wordt hier gespeeld met verbale vaart naar Frans voorbeeld – en met een mooi soort onderhuidse ironie die af en toe uiterst vermakelijk is. Hajo Bruins, Peter Blok en Jacqueline Blom, die de hoofdrollen spelen, zijn bij uitstek de acteurs die zulk materiaal met fenomenaal esprit te lijf kunnen gaan. Vertragend en versnellend, tussen kluchtig en subtiel, weten ze Welkom in de familie zelfs tot méér te maken dan dit stuk au fond te bieden heeft.

    • Henk van Gelder