57 jaar sterren in vier graphics

Update: Nederland houdt drie twee 3-sterrenrestaurants - De Leest en De Librije. Negentien restaurants hebben twee sterren er zijn nu 79 restaurants met een ster. En Flevoland? Helaas. Lees hier het bericht op nrc.nl.

Het is de ultieme waardering voor restaurant en chef: een Michelinster. Vandaag worden ze weer uitgereikt. De graadmeter van de bandenmaker laat zien wat de beste, vaak meest luxueuze restaurants van Nederland zijn. Een prettige waardering voor de kok, maar vooral een goed visitekaartje voor het trekken van (buitenlandse) gasten.

NRC Q analyseerde alle restaurants die sinds 1957 - in dat jaar werden de sterren voor het eerst in Nederland uitgereikt - zo’n waardering hebben gekregen. De belangrijkste ontwikkelingen van 57 jaar “Rode Gids” in drie graphics.

2595 sterren vielen er sinds 1957..

..en momenteel hebben 21 restaurants twee sterren of meer..

Momenteel hebben twee restaurants drie sterren: De Librije in Zwolle en De Leest in het Gelderse Vaassen. Eerder stond het restaurant Oud Sluis (in het Zeeuwse plaatsje Sluis) steevast in de driesterrentop, maar sinds de sluiting van dit restaurant in 2013 moet je voor de échte gastronomische top dus in Overijssel of Gelderland zijn.

De sterren vallen steeds vaker in Noord-Holland en Brabant..

..maar Zeeland heeft de hoogste “sterrendichtheid”

Met 24 sterrenrestaurants in 2014 gaat Noord-Holland aan kop, gevolgd door Zuid-Holland (17). Als je deze cijfers corrigeert voor bevolking dan verschuift dat beeld: per 250 duizend inwoners is het aanbod het grootst in Zeeland. De Zeeuwen hebben keus uit vijf restaurants met een Michelinster.

    • Yordi Dam