44,6 procent meer huizen verkocht

De Amsterdamse grachtengordel.
De Amsterdamse grachtengordel. Foto ANP / Jerry Lampen

De woningverkopen blijven aantrekken: in oktober zijn 44,6 procent meer huizen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.

In totaal kregen afgelopen maand 14.353 huizen een nieuwe eigenaar. Dat is een stijging van 10,8 procent ten opzichte van september.

In oktober steeg ook het aantal gedwongen huizenverkopen. Zo waren er 216 executieveilingen, 9,6 procent meer dan jaar geleden.

Meer hypotheken

Het Kadaster registreerde vorige maand 20.179 nieuwe hypotheken, een toename van bijna 35 procent vergeleken met afgelopen jaar. De stijging is terug te zien bij alle woningtypen, maar met 50,5 procent namen de verkopen van vrijstaande woningen het meest toe. Bij twee-onder-een-kapwoningen is de toename het minst groot.

Populairste provincies

In alle provincies werden meer huizen verkocht. In Flevoland was de stijging het grootst en in Drenthe het kleinst. Vergeleken met september 2014 lieten alle provincies een stijging zien, behalve Drenthe.

Wanneer gaat verkoop de boeken in?

Het Kadaster registreert de transacties van koopwoningen op het moment dat de notaris deze laat inschrijven. Makelaarsorganisatie NVM heeft een andere aanpak, zij noteert het moment waarop het koopcontract van een huis wordt getekend.

Lees ook op NRC Q: De huizenprijzen stijgen weer. Het restschulddrama is voorbij en hoe je als starter weer op de woningmarkt terecht kan (en waarom dat niet per se goed nieuws is)
    • Carlijn Vis