Weer stoffelijke resten gevonden op rampplek MH17

Grabovo - De 'MH17 Recovery Mission' begint met de berging van de rersten van het vliegtuig . Foto NRC/Pierre Crom

In het gebied waar vlucht MH17 op 17 juli neerstortte zijn vandaag weer menselijke resten gevonden. Het stoffelijk overschot werd gevonden onder brokstukken tijdens de berging van het vliegtuig. Dat zegt fotograaf Pierre Crom, die voor NRC en persbureau ANP verslag uitbrengt vanuit het rampgebied.

Het Nederlandse bergingsteam van tussen de zes en acht man kwam vanochtend rond 9.30 uur aan in het rampgebied. Samen met Oekraïense reddingswerkers en in aanwezigheid van OVSE-waarnemers en opstandelingen hebben ze een begin gemaakt aan het bergen van de wrakstukken van de Boeing 777.

Gekoelde wagen

De dag begon volgens Crom rond 7.30 in Donetsk. Uit die stad vertrok een hele stoet voertuigen, bestaande uit media, bergingsteam, OVSE-waarnemers en opstandelingen. Er reden onder meer grote opleggers mee. Daar werden de brokstukken, zoals een deel van het landingsgestel en de motoren, op getakeld. De stoffelijke resten die onder de brokstukken werden gevonden zijn overgebracht naar een aparte, gekoelde wagen.

Het zware werk - het doorzagen van brokstukken als deze te groot zijn en het takelen van het materiaal - wordt gedaan door de Oekraïense reddingswerkers. De verstandhouding tussen hen en het Nederlandse bergingsteam is goed, zegt Crom.

“De samenwerking is opvallend goed. Iedereen is heel gemotiveerd om hard te werken.”

Verse kraters

Dat neemt niet weg dat de sfeer grimmig is. Het is “koud, donker en mistig” in het rampgebied en in de verte waren later op de dag grote explosies te horen.

“Rond 15.00 uur lokale tijd werden de gevechten steeds heviger. Het geeft een onveilig gevoel. Vanaf die afstand kunnen raketten wel in het rampgebied terechtkomen. Je ziet ook kraters die na de ramp zijn geslagen. Rond 15.30 uur is de missie weer vertrokken.”

De werkzaamheden konden vandaag, bijna vier maanden na de ramp, beginnen nadat afgelopen vrijdag een overeenkomst werd gesloten met de rebellen. De bemiddeling met de pro-Russische separatisten wordt gedaan door de OVSE. Morgen gaat het werk in het rampgebied door.

Vandaag is ook een tot nu toe onbekend filmpje online gezet dat vermoedelijk net na de ramp is gemaakt.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller A hellish scene. One guy heard saying “a rocket was fired.” New video claims to show #MH17 site moments after crash http://t.co/cCxwkLM1tk
    • Laura Klompenhouwer