VS zouden ‘onder omstandigheden’ grondtroepen tegen IS inzetten

Strijders van IS tijdens een training in Mosul, Irak. Foto ANP/EPA/STR

De Verenigde Staten willen geen grondtroepen inzetten tegen Islamitische Staat, maar er zijn omstandigheden denkbaar waarin er wel degelijk Amerikaanse soldaten ingevlogen zouden worden.

Volgens president Obama zou dat het geval kunnen zijn als IS bijvoorbeeld een nucleair wapen in handen krijgt. Obama zou in dat geval niet aarzelen en troepen sturen. Een Amerikaans generaal zei eerder deze week dat de inzet van grondtroepen tegen Islamitische Staat een optie blijft. Obama:

“Dat is zijn baan, om te denken in verschillende scenario’s.”

Maar er wordt voor nu al genoeg gedaan, aldus de president na de G20-top in het Australische Brisbane:

“Op dit moment werken we al samen met bondgenoten zoals Australië bij de training van Iraakse soldaten voor hun taken op de grond.”

Over een mogelijke alliantie met de Syrische president Assad tegen IS bleef Obama afwijzend. Assad wordt door de VS gezien als de oorzaak van de huidige burgeroorlog in Syrië, waardoor Islamitische Staat in de chaos zijn kans kon grijpen en een eigen kalifaat uitriep. Het regime van de Syrische president wordt bestempeld als niet legitiem.

Recentelijk deden geruchten de ronde dat de Amerikaanse president zijn strategie ten opzichte van Assad wil aanpassen, maar daar zou geen sprake van zijn. Wel maken de VS geen plannen om Assad te verdrijven, ook al heeft hij volgens Obama duizenden doden op zijn geweten. Een alliantie met Assad zou de huidige coalitie tegen IS verzwakken.

    • Philippus Zandstra