Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Infectieziekten

‘Vogelgriep is H5N8-variant, niet eerder in Nederland aangetroffen’

De getroffen kippenboerderij in Hekendorp.
De getroffen kippenboerderij in Hekendorp. Foto ANP/Bas Czerwinski

De variant van de vogelgriep die is aangetroffen in Hekendorp is de H5N8-variant. Deze soort vogelgriep is niet eerder geconstateerd in Nederland, zegt Jaap van Dissel, hoofd infectieziekten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De H5N8-variant werd eerder vastgesteld bij watervogels in Zuid-Korea en - eerder deze maand - bij kalkoenen in Duitsland. Het virus is nog niet aangetroffen bij mensen, maar de mogelijkheid dat de ziekte overdraagbaar is op mensen kan niet worden uitgesloten. Van Dissel:

“Het risico op besmetting van vogel naar mens wordt zeer laag ingeschat en er zijn geen aanwijzingen dat de ziekte overdraagbaar is van mens tot mens.”

Alle maatregelen

Bij het gezin op de boerderij in Hekendorp, in de gemeente Oudewater, en bij de ruimers van de kippen worden alle mogelijke maatregelen getroffen om risico op verdere besmetting uit te bannen. Bij het bedrijf was geen sprake van buitenloop. Een overzicht van de maatregelen:

  • Het pluimveebedrijf met zes stallen en rond de 150.000 legkippen wordt geruimd.
  • Voor alle zestien (gemengde) pluimveebedrijven in een zone van ruim 10 kilometer rond de boerderij in Hekendorp geldt in principe voor 30 dagen een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.
  • Een tijdelijke standstill voor pluimveebedrijven: vanaf vandaag 11.30 uur geldt een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en dergelijken.
  • Voor alle gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod. Ook andere dieren van deze bedrijven en mest van die dieren mag niet worden vervoerd. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur.
  • Een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur.
  • Voor heel Nederland geldt een jachtverbod op alle dieren.
  • Een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.

Het landelijke vervoersverbod voor pluimvee en eieren heeft vooralsnog overigens geen gevolgen voor het aanbod van die producten in de winkels. De supermarkten hebben nog genoeg voorraden om de duur van het vervoersverbod, 72 uur, te overbruggen. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) gezegd aan persbureau Novum.

Zelden hoog-pathogene variant

Van de vogelgriep bestaan allerlei varianten, van laag-pathogeen tot hoog-pathogeen. Wanneer bij pluimveebedrijven een milde variant wordt aangetroffen, worden alle beesten geruimd om te voorkomen dat de ziekte muteert tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant.

De laatste keer dat er in Nederland een hoog-pathogene variant werd vastgesteld was meer dan tien jaar geleden, in 2003. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt de besmettingsbron van de uitbraak in Hekendorp.

Bedrijven die betrokken zijn bij de problemen rond vogelgriep, kunnen voor informatie terecht bij een vandaag geopend telefoonnummer, liet een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken weten aan persbureau Novum. Het telefoonnummer is 088-0424242.