Vogelgriep Hekendorp zeer besmettelijk - gevaar voor mensen

Foto ANP/Koen Suyk

Nadat gisteren op een pluimveeboerderij in Hekendorp vogelgriep is vastgesteld, mag in heel Nederland vanaf vandaag geen transport meer plaatsvinden van pluimvee. De variant die gisteren is aangetroffen blijkt namelijk de meest besmettelijke te zijn en kan ook op mensen worden overgebracht.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken vandaag. De variant die is aangetroffen op het bedrijf in Hekendorp is de hoog pathogene, die zeer besmettelijk is voor gevogelte. Vogelgriep kan van dieren op mensen worden overgedragen, en vandaar dat EZ is overgaan tot een standstill van de pluimveesector.

Zo is er sinds sinds 11.30 een vervoersverbod voor pluimvee van kracht. Het gaat niet alleen om pluimveebedrijven en ander gevogelte, maar ook om gemengde bedrijven waar ook pluimvee wordt gehouden. Dit verbod zal 72 uur duren. Tevens is er een ophokplicht ingesteld, die net zo lang zal duren. De verplichtingen gelden niet alleen voor bedrijven, maar ook voor hobbyboeren.

Het bedrijf in Hekendorp wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geruimd. Het gaat om zes stallen met in totaal 150.000 legkippen. In een straal van 10 kilometer rondom het bedrijf geldt de standstill en het vervoersverbod geen 72 uur maar 30 dagen. In dit gebied zijn zestien bedrijven, die allemaal onderzocht zullen worden.

    • Philippus Zandstra