Oranje wint ruim, Hiddink kan voorlopig blijven

Klaas Jan Huntelaar scoort de 3-0 en viert dat met zijn aangever Ibrahim Afellay.
Klaas Jan Huntelaar scoort de 3-0 en viert dat met zijn aangever Ibrahim Afellay. Foto ANP/Stanley Gontha

Guus Hiddink kan voorlopig aanblijven als bondscoach. Na een reeks nederlagen verpletterde het Nederlands elftal Letland vandaag in Amsterdam met 6-0.

Oranje stond halverwege al op 3-0, door doelpunten van Robin van Persie, Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar. In de tweede helft hielp Jeffrey Bruma Oranje vanuit de basis aan de 4-0. Robben maakte er vervolgens in de 82e minuut 5-0 van, waarna Huntelaar kort voor het einde de 6-0 scoorde.

De opstelling aan het begin van de wedstrijd:

Twitter avatar VI_nl VI OFFICIEEL | De opstelling van Oranje tegen Letland #NEDLET http://t.co/3XMazHYLqC

Dramatische EK-kwalificatie

De 68-jarige Hiddink had aangegeven dat hij zou stoppen als bondscoach als Oranje vandaag zou verliezen of gelijkspel spelen. De thuiswedstrijd tegen Letland moest dan ook positieve wending geven aan een tot nu toe dramatisch verlopen EK-kwalificatie. Oranje verloor tegen Tsjechië en IJsland en wist alleen Kazachstan te verslaan. Hiddink voerde daarop personele wijzigingen door. Georginio Wijnaldum keerde terug, ten koste van Leroy Fer. Ook Jetro Willems en Ricardo van Rhijn werden ook teruggehaald.

Dat leek echter niet te baten. Het oefenduel tegen Mexico, dat eindigde in een 2-3 nederlaag, maakte het lijden groter. In een poging het tij te keren zette Hiddink alles op de aanval.

Voorsprong bij rust

Het resultaat was dat Van Persie en Klaas-Jan Huntelaar voor het eerst samen in de punt van de aanval stonden bij de aftrap. Ze werden geflankeerd door Robben (rechts) en Ibrahim Afellay (links). Die aanpak bezorgde Hiddink binnen vijf minuten al een goal. Robben legde de bal op het hoofd van Van Persie, die zo zijn 49e interlanddoelpunt kon maken.

In de 35e minuut waren de rollen omgedraaid. Na een combinatie met Van Persie trapte Robben, die bijzonder gedreven leek vanavond, de bal over de Letse doelman. Toen Huntelaar er kort voor rust 3-0 van maakte, was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.

Onzekerheid over aanblijven Hiddink

Het was voor het eerst sinds de terugkeer van Hiddink bij Oranje dat het elftal de tweede helft inging met een voorsprong. Of de nieuwe strategie van Hiddink echt werkt, zal in maart moeten blijken. Dan wordt de EK-kwalificatie hervat met een wedstrijd tegen Turkije. Maar de bondscoach liet volgens Arjen Robben na de zege in het midden of hij er dan als bondscoach bij is.

“Ik vind het moeilijk in te schatten of Hiddink blijft”, zei Robben bij de NOS.

“Ik kan niet in zijn hoofd kijken. Voor mij kan het allebei de kanten op.”

Wat Robben betreft blijft Hiddink aan.

“Ik heb al vaker gezegd: we zijn er met zijn allen aan begonnen, we moeten het ook met zijn allen afmaken. Maar we zullen zien wat de toekomst uitwijst.”

De goals van vanavond in Vines:

1 - 0


2 - 0

3 - 0

4 - 0

5 - 0

6 - 0

    • Laura Klompenhouwer