Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Obama bevestigt dood hulpverlener Kassig

Kassig tijdens een voedsellevering aan vluchtelingen in de Libanese Bekavalei. Ze riepen via Facebook op geen beelden van Peter te gebruiken die zijn verspreid door zijn gijzelnemers.
Kassig tijdens een voedsellevering aan vluchtelingen in de Libanese Bekavalei. Ze riepen via Facebook op geen beelden van Peter te gebruiken die zijn verspreid door zijn gijzelnemers. Foto Reuters/Familie Kassig

De Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig is vermoord door terreurgroep Islamitische Staat. Dat heeft president Obama vanavond bevestigd. Kassig is de vijfde westerse gijzelaar die door IS is onthoofd. Voor zover bekend is hij de eerste die tijdens een massa-executie is omgebracht.

Obama noemde de moord op Kassig volgens persbureau Reuters een “daad van puur kwaad”.

“Onze gebeden en ons medeleven gaan uit naar de ouders en de familie van Abdul-Rahman Kassig, ook bekend als Peter.”

Vanochtend maakte IS bekend dat Kassig was onthoofd tijdens een massa-executie met vijftien gevangen Syrische officieren en piloten. De militairen vochten in het leger van president Assad.

Waarschuwing: geweld IS op straten VS

Tijdens de 16 minuten durende video wordt het hoofd getoond van de man die volgens de beul Peter Kassig is. De beul spreekt met een Brits accent en zou ‘Jihad John’ zijn, de man die ook eerdere executies uitvoerde. De video is gericht aan de Amerikaanse president Obama, die luchtaanvallen op IS laat uitvoeren. De terreurgroep waarschuwt Obama dat meer Amerikaanse burgers zullen worden vermoord, maar nu “in jullie eigen straten”.

De oud-militair Kassig (26) diende in 2007 in Irak en werd vorig jaar oktober in Syrië gevangengenomen. Hij leverde op dat moment hulp aan vluchtelingen voor zijn eigen organisatie Special Emergency Response and Assistance. Na de executie van de Britse hulpverlener Alan Henning op 3 oktober, kondigde IS aan dat Kassig als volgende gijzelaar zou worden geëxecuteerd.

Bekeerd tot islam

Tijdens zijn gevangenschap bekeerde Kassig zich tot de islam. Hij ging daarna door het leven als Abdul-Rahman. Zijn ouders riepen in een begin oktober verschenen video op tot diens vrijlating. In 2012 sprak CNN nog met Kassig over zijn liefdadigheidswerk:

Kassig is de vijfde westerling die door IS op deze brute wijze is vermoord. De Amerikaanse journalist James Foley was op 19 augustus het eerste slachtoffer. Een paar weken later volgden de onthoofding van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff en die van hulpverlener David Haines. Begin vorige maand werd de 47-jarige oud-taxichauffeur Alan Henning om het leven gebracht.