Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Iohannis wint verrassend Roemeense presidentsverkiezingen

Klaus Iohannis heeft de presidentsverkiezingen in Roemenië gewonnen. Premier Victor Ponta heeft de zege van zijn rivaal erkend, meldt persbureau Reuters.

Betogers in Boekarest zijn boos over de problemen bij stembureaus in het buitenland, waardoor Roemeense expats in sommige gevallen niet konden stemmen in de tweede verkiezingsronde.
Betogers in Boekarest zijn boos over de problemen bij stembureaus in het buitenland, waardoor Roemeense expats in sommige gevallen niet konden stemmen in de tweede verkiezingsronde. Foto Reuters/Radu Sigheti

Klaus Iohannis heeft verrassend de presidentsverkiezingen in Roemenië gewonnen. Premier Victor Ponta heeft de zege van zijn rivaal erkend, meldt persbureau Reuters.

De tweede ronde van de Roemeense presidentsverkiezingen leek eerder vanavond nog uit te lopen op een nek-aan-nekrace. Ponta en Iohannis ontliepen elkaar amper in de exitpolls. De winst van Iohannis is onder meer verrassend, omdat de “laconieke, bedaarde fysicaleraar” een fletse campagne voerde, zegt onze correspondent Roeland Termote.

Maar corruptieschandalen in de partij van Ponta en de problemen bij het organiseren van de verkiezingen hebben hem wellicht geen goed gedaan.

Rivaliteit premier - president

Onder Iohannis gaat er waarschijnlijk minder veranderen dan wanneer Ponta verkozen zou zijn. De angst was dat een nog grotere dominantie van zijn partij de strijd tegen corruptie zou hinderen, zegt Termote.

Die dreiging is nu kleiner. Wel zou de voortzetting van de rivaliteit tussen president en premier een probleem kunnen blijken. De uittredende president Basescu en premier Ponta waren bittere rivalen en dat leidde tot steeds terugkerende politieke conflicten. Zo probeerde Ponta Basescu in 2012 zelfs af te zetten via een referendum.

Iohannis lijkt een gereserveerder figuur dan Basescu, aldus Termote. Veel hangt af van hoe Ponta zich opstelt.

Problemen bij stembureaus expats

Doordat het tijdens de tweede ronde van de verkiezingen zo gelijk op ging, was het de verwachting dat de diaspora-stemmen de uiteindelijke uitslag zouden bepalen. En die zijn grotendeels anti-Ponta. Het is echter de vraag of alle driehonderdduizend Roemeense expats wel hun stem hebben kunnen uitbrengen.

Twitter avatar RoelandTermote Roeland Termote Opnieuw enorme rijen voor Roemeense stembureaus in buitenland. Foto-collage: http://t.co/kRKzEO1wTU

Ze beschuldigden de regering ervan hen te verhinderen een stem uit te brengen. In de 1e ronde bleken tienduizenden expats niet te kunnen stemmen omdat er niet genoeg stembureaus waren en de deadline niet verlengd werd. De regering stelde dat ze het aantal stembureaus niet kon vergroten, maar het Centraal Verkiezingsbureau sprak dat tegen. Vandaag stonden er opnieuw gigantische rijen kwade Roemenen overal. Als Ponta had gewonnen zouden zij de regering beschuldigd hebben van het inperken van het stemrecht.

De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt morgen verwacht. De opkomst lag rond de 62 procent, zo’n tien procent hoger dan tijdens de eerste ronde op 2 november. In de eerste ronde kreeg Ponta nog de meeste stemmen, ruim tien procent meer dan Iohannis.