Nederlands bergingsteam op rampplek vlucht MH17 aangekomen

Nederlandse experts verrichten onderzoek op de rampplek van vlucht MH17.
Nederlandse experts verrichten onderzoek op de rampplek van vlucht MH17. Foto ANP/EPA/Alexander Ermochenko

Een Nederlands bergingsteam is aangekomen in het gebied waar vlucht MH17 in juli neerstortte. Zij zullen een begin maken met het bergen van de wrakstukken van het vliegtuig.

Dat meldt de NOS vanochtend. Afgelopen vrijdag werd er onder leiding van de OVSE een overeenkomst gesloten met de rebellen over het bergen van de brokstukken van de Boeing 777 in het gebied.

Berging blijft onzeker

Het team van vandaag rijdt met twee opleggers naar de crashzone en zal daar hulp krijgen van lokale bergingsteams. De wrakstukken worden eerst op een plek nabij de rampplek verzameld en dan vanuit Charkov overgebracht naar Nederland. Daar zullen de onderdelen worden onderzocht. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid kan de berging tien dagen duren.

Of het team vandaag ook daadwerkelijk wrakstukken kan bergen, is afhankelijk van de omstandigheden in het gebied. Gevechten tussen rebellen en het Oekraïense leger laaien nog steeds op. Ook het weer kan een beslissende factor zijn.

De afgelopen paar dagen was de zoektocht naar stoffelijke resten van slachtoffers al opnieuw aangevangen. De experts die vandaag naar het gebied afreizen, zijn dezelfden die eerder naar stoffelijke resten zochten.

    • Philippus Zandstra