Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Leger Nigeria herovert Chibok op Boko Haram

Foto van Chibok uit mei.
Foto van Chibok uit mei. Foto AP/Sunday Alamba

Het Nigeriaanse leger heeft het stadje Chibok, gelegen in het noordoosten van Nigeria, heroverd op Boko Haram. De terreurgroep zou afgelopen week de stad zijn binnengedrongen met trucks en motorfietsen. Strijders schoten daarbij op lokale milities en op soldaten. Twee andere steden, Hong en Gombi, werden ook veroverd door Boko Haram.

Het regeringsleger zou de extremisten al vrij snel hebben verdreven. Volgens persbureau AP was de stad tegen gisteren alweer in handen van regeringstroepen. De duizenden inwoners die de stad tijdens de gevechten ontvluchtten kunnen volgens het leger weer terug naar huis. Er zou zich geen enkele Boko Haram-strijder meer in de stad ophouden. “Chibok is vrij. Veilig”, zei een woordvoerder.

Chibok, gelegen in het noordoosten van Nigeria.

Strijders van de groepering sloegen eerder al toe in Chibok. In dit plaatsje werden in april 276 meisjes ontvoerd, van wie het merendeel nog steeds wordt vastgehouden. Het leger kondigde vorige maand nog aan dat het leger en Boko Haram een bestand overeen waren gekomen. De meisjes zouden worden vrijgelaten in ruil voor de invrijheidstelling van gevangen strijders. Van dit akkoord, als het er al was, lijkt weinig terechtgekomen.

noorden Nigeria steeds onveiliger

Volgens bronnen van persbureau AFP was het in Chibok de laatste maanden alleen maar onveiliger geworden. Boko Haram zou informanten in de stad hebben gehad, zodat ze de aanval goed konden plannen.

Gisteren ontplofte ook een autobom in het noorden van de stad Kano. Daarbij kwamen zes mensen om het leven, onder wie drie politieagenten. Waarschijnlijk zijn de daders strijders van Boko Haram.

Afgelopen week kwamen tientallen scholieren om het leven bij een zelfmoordaanslag op een school in het noordoosten van Nigeria. De aanslag vond plaats in Potiskum, de hoofdstad van de provincie Yobe, midden in Boko Haram-gebied.