Kijken: in Japan rijdt de trein straks 500 km/uur

De liefhebber van extreem snelle en punctuele treinen moest altijd al in Japan zijn. Daar kunnen ze de komende dagen mee op proefritten van de nieuwe maglev-treinen. Die gaan niet 320, zoals de huidige ‘kogeltreinen’, maar 500 kilometer per uur.

De liefhebber van extreem snelle en punctuele treinen moest altijd al in Japan zijn. Dat is nu niet anders, zelfs al rijden de snelste treinen tegenwoordig in Shanghai. Honderden treinfanaten in centraal Japan mogen de komende dagen mee op proefritten van de nieuwe maglev-treinen. Die gaan niet 320, zoals de huidige ‘kogeltreinen’, maar 500 kilometer per uur.

Japan geldt al jaren als paradijs voor liefhebbers van het spoor. Het land heeft de oudste hogesnelheidstrein ter wereld, de Shinkansen. De snelheid van deze treinen wordt steeds verder opgevoerd. Het is een gouden combinatie van “spoor” en trein. De Shinkansen kan zo snel gaan omdat het een eigen netwerk heeft dat geheel gescheiden is van het oude spoornet.

Veilig zweven

Dit leidde in het verleden tot punctualiteitsrecords. In 2004 bedroeg de gemiddelde vertraging van alle 160.000 treinen van Central Japan Railway, die de lijn Tokio-Osaka exploiteert, slechts 12 seconden.

De nieuwe Japanse magneetzweeftrein wordt volgens de BBC getest op een testspoor tussen de steden Uenohara en Fuefuki, een afstand van nog geen 43 kilometer.

http://youtu.be/2MsjvsAX-Og

    • Laura Klompenhouwer