Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Islamitische Staat executeert Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig’

Foto AFP/Familie Kassig

Islamitische Staat beweert in een nieuwe video de Amerikaanse hulpmedewerker Peter Kassig te hebben onthoofd tijdens een massa-executie. Hij zou de vijfde westerling zijn die door IS is onthoofd.

Dat melden Al-Jazeera en AFP vanochtend. Kassig zou tijdens een massa-executie met vijftien gevangen Syrische officieren en piloten zijn gedood. De militairen vochten in het leger van president Assad.

Video gericht aan Obama

Tijdens de 16 minuten durende video wordt het hoofd getoond van een man die volgens een beul Peter Kassig zou zijn. Dat is nog niet bevestigd, aldus AP. De beul spreekt met een Brits accent en zou ‘Jihad John’ zijn, de man die ook eerdere executies uitvoerde.

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos ISIS-vid is orgy of violence. Showing mass executions, mass beheading &severed head of what “Jihadi John” says is US hostage Peter Kassig.

De video is gericht aan de Amerikaanse president Obama, die luchtaanvallen op IS laat uitvoeren. Een beul, kort voordat hij een militair onthoofdt:

“Aan Obama, vandaag slachten wij de soldaten van Bashir (al-Assad, de president van Syrië) af. Morgen slachten wij jullie soldaten af en met de hulp van God zullen wij deze laatste kruistocht breken.”

Update 13.11: de ouders van Peter Kassig wachten op bevestiging van de Amerikaanse autoriteiten dat de man op de video hun zoon is. Daarnaast roepen ze via Facebook op om geen beelden van Peter te verspreiden die zijn vrijgegeven door zijn gijzelnemers:

Kassig was ooit soldaat

De oud-militair Kassig (26) diende in 2007 in Irak en werd vorig jaar oktober in Syrië gevangengenomen. Hij leverde op dat moment hulp aan vluchtelingen voor zijn eigen organisatie Special Emergency Response and Assistance. Na de executie van de Britse hulpverlener Alan Henning op 3 oktober, kondigde IS aan dat Kassig als volgende gijzelaar zou worden geëxecuteerd. De groepering gaf niet aan wanneer dat zou zijn.

Tijdens zijn gevangenschap bekeerde Kassig zich tot de islam en vervolgens ging hij door het leven als Abdul-Rahman. Zijn ouders riepen in een begin oktober verschenen video nog op tot diens vrijlating.

IS maakt veel gebruik van gruwelijke video’s om tegenstanders angst in te boezemen. Eerder verschenen al onthoofdingsvideo’s van Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff en de Brite hulpverleners David Haines en Alan Henning. De organisatie plaatste half oktober een ‘reportage’ waarin de door IS gegijzelde Britse journalist John Cantlie verslag doet van de strijd om Kobani.

De New York Times plaatste een paar weken geleden een uitgebreide longread over hoe IS met zijn gijzelaars omgaat. Amerikanen en Britten zouden volgens betrokkenen zeer slecht worden behandeld wegens het beleid van die landen ten opzichte van IS. Kassig kon wegens zijn militaire verleden rekenen op een nog hardere behandeling.