Eén incident bij intocht Sinterklaas in Amsterdam

Een groep Zwarte Pieten (roetpieten of schoorsteenpieten) met slechts enkele roetvegen op het gezicht en op rolschaatsen wacht op de komst van Sinterklaas tijdens de intocht.
Een groep Zwarte Pieten (roetpieten of schoorsteenpieten) met slechts enkele roetvegen op het gezicht en op rolschaatsen wacht op de komst van Sinterklaas tijdens de intocht. Foto ANP/Bart Maat

De intocht van Sinterklaas in Amsterdam verloopt relatief rustig. De politie heeft één demonstrant aangehouden en moest op het Beursplein een linie vormen om betogers tegen Zwarte Piet af te schermen van de intocht.

Op die plek werd een demonstratie gehouden tegen Zwarte Piet waarbij honderd betogers aanwezig waren. Eén betoger werd aan het einde van de demonstratie gearresteerd; het is nog onbekend waarom. Toen de politie de man wilde afvoeren werden de agenten gevolgd door een groep betogers die leuzen scandeerden. Uit voorzorg werd vervolgens een linie gevormd om de demonstranten op het Beursplein te scheiden van de intocht. Het plein kon volgens Het Parool rond half twee weer worden vrijgegeven.

De intocht zelf verloopt zonder incidenten. Sinterklaas kwam rond kwart voor twaalf aan bij het Scheepvaartmuseum en werd daar ontvangen door burgemeester Eberhard van der Laan. De sint arriveerde niet alleen met zwarte pieten, werd ook vergezeld door pieten met roetvegen op het gezicht. Tienduizenden mensen staan langs de route om de goedheiligman te verwelkomen.

De landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda ging gisteren gepaard met demonstraties van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Daarbij verrichte de politie negentig arrestaties. Gevreesd werd dat de intocht in Amsterdam, waar veel discussie is over Zwarte Piet, ook met incidenten gepaard zou gaan. Vooralsnog lijkt dat bijna niet het geval te zijn.
De betogers op het Beursplein hebben overigens afstand genomen van wat er in Gouda is gebeurd:

Twitter avatar PepijnCrone Pepijn Crone Tegenstanders van Zwarte Piet op het beursplein. 1 van de org. zegt te betreuren wat er gisteren in gouda gebeurde http://t.co/GIgrC73fxa
    • Philippus Zandstra