De 8.000 grootste mislukkingen van Kickstarter staan op Kickended

Ripper, één van de talloze mislukkingen op Kickender.
Ripper, één van de talloze mislukkingen op Kickender. Screenshot van Kickender.

Heb je een mooi idee maar geen geld om het uit te voeren? Kickstarter kan binnen één dag het benodigde geld binnenbrengen. Maar het kan ook fout gaan. Gruwelijk fout. Een kunstenaar verzamelt de grootste mislukkingen op - hoe kan het ook anders - Kickended.

Kickstarter kan bedenkers in contact brengen met mensen die geld willen steken in een project. Denk bijvoorbeeld aan de Oculus Rift. De makers achter deze 3d-bril wilden slechts 250.000 dollar ophalen via Kickstarter, maar sleepten het tienvoudige binnen. Later werd het bedrijf voor een paar honderd miljoen dollar aan Facebook verkocht. Of neem de film rondom de gestopte serie Veronica Mars. Binnen tien uur hadden donateurs twee miljoen dollar beloofd, en uiteindelijk ging dat bedrag de vijf miljoen voorbij.

Staar je echter niet blind op die enorme successen. Want er zijn flops op Kickstarter, enorme flops. Dan gaat het niet om projecten die op een paar tientjes na het streefbedrag niet hebben gehaald. Nee, dit zijn projecten die nul euro hebben binnengebracht. Nul.

De Italiaanse kunstenaar Silvio Lorusso vindt het zonde om die ideeën te laten vergeten. Zoals hij het tegen Dazed zegt gaat het nu alleen nog maar om de puurheid van deze ideeën:

“free from the pressure of money raising, these retain the purity of abstract ideas.”

Met Kickended heeft hij een archief waar de enorme flops zijn verzameld. Het doucheputje van Kickstarter, eigenlijk. Een paar voorbeelden:
- Een comedyserie met sketches waarin een rol is weggelegd voor een strippende dakloze. Streefbedrag: 50.000 dollar. Resultaat: 0 euro
- Geld voor een R&B-zanger om ‘de wereld een paar goede songs te schenken’. Streefbedrag: 7.000 dollar. Resultaat: 0 euro
- Een ding om bloemen aan op te hangen. Streefbedrag: 400.000 dollar. Resultaat: 0 euro.
- Prisoners of Passion, een boekverfilming vol greed, catfights en natuurlijk passie. Streefbedrag 250.000 dollar. Resultaat: 0 euro.
- Een barbecue van een Aussie om de terugkeer van twee mates uit de VS te vieren. Streefbedrag: 50 Australische dollar. Resultaat: 0 euro.

Inmiddels zijn er achtduizend mislukte campagnes op Kickended verzameld. Druk op de knop Random Campaign en kijk zelf waarom een campagne is mislukt.

    • Philippus Zandstra