Obama: Rusland blijft alleen staan als het in Oekraïne actief blijft

President Obama tijdens de afsluitende persconferentie van de G20 in Brisbane.
President Obama tijdens de afsluitende persconferentie van de G20 in Brisbane. Foto ANP/EPA/Lukas Coch

Volgens president Obama blijft Rusland geïsoleerd als het betrokken blijft bij het conflict in Oekraïne. De Amerikaanse president beschuldigde zijn ambtsgenoot Poetin tijdens de G20-top ervan dat hij zich niet houdt aan een eerder overeengekomen staakt-het-vuren.

Obama benadrukte dat staten geen andere staten mogen binnenvallen of groeperingen mogen ondersteunen om een land op te breken. Rusland zou zich daar echter niet aan houden, aldus Obama. Er wordt nu gekeken naar waar meer druk uitgeoefend kan worden, maar concrete plannen voor sancties werden nog niet onthuld. De huidige sancties blijven van kracht zolang Rusland niet afwijkt van het huidige pad:

“Het heeft niet onze voorkeur om Rusland zo geïsoleerd te zien.”

Poetin vroeg vertrokken

Volgens de Britse premier David Cameron is aan Rusland een duidelijke boodschap afgegeven dat de VS en Europa gezamenlijk optrekken tegen Rusland. mocht dat land nog steeds actief zijn in Oekraïne. Cameron dreigde met nieuwe sancties:

“Als Rusland doorgaat met het destabiliseren van Oekraïne, zullen nieuwe maatregelen volgen.”

Eerder al liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel weten nieuwe financiële sancties te overwegen tegen Rusland.

De G20-top van afgelopen weekend in het Australische Brisbane werd overschaduwd door de oorlog in Oekraïne. De sfeer op de top was dan ook zeer gespannen.

De Russische president Poetin was op de bijeenkomst aanwezig maar vertrok volgens Bloomberg op een vroeg tijdstip, naar eigen zeggen omdat hij vermoeid was. Volgens Poetin stond dit besluit los van de problemen rond Oekraïne. De top heeft ertoe bijgedragen dat de aanwezige leiders elkaar beter begrijpen inzake de crisis in Oekraïne, aldus de Russische president.

    • Philippus Zandstra