Software Mathematica is betrapt op fouten

Drie Spaanse wiskundigen hebben Mathematica , een veelgebruikt softwarepakket voor symbolische algebra, betrapt op fouten. In Notices of the American Mathematical Society vertellen ze dat ze Mathematica de ‘determinant’ van een matrix, een tabel met getallen, lieten berekenen. Ze wisten op theoretische gronden dat het antwoord een positief getal moest zijn, maar Mathematica gaf een negatief resultaat. En nog dubieuzer: bij herhaald uitvoeren van dezelfde opdracht gaf de computer verschillende antwoorden. Vrijwel geen enkele software is 100 procent vrij van bugs. Ontwikkelaar Wolfram Research gaf de bug ook toe. Maar dat de determinantberekening mis gaat, geldt als schokkend in de wereld van de wiskunde. De berekeningen zouden een routineklus moeten zijn en de gebruiker zou er blind op moeten kunnen vertrouwen dat de resultaten kloppen.

    • NRC