VS: 3 miljard dollar voor VN-Klimaatfonds

De Amerikaanse president Barack Obama op archiefbeeld. Foto EPA / Justin Lane

De Verenigde Staten steken drie miljard dollar (2,4 miljard euro) in het Groene Klimaatfonds van de Verenigde Naties (VN). Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gisteren aangekondigd in de marge van de G20-top in het Australische Brisbane.

Het geld is bedoeld om ontwikkelingslanden te helpen bij het aanpakken van de gevolgen van klimaatverandering. Eerder al zegden andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland, geld toe voor het fonds.

Ook Nederland stort geld. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) zei tijdens haar werkbezoek aan Rwanda deze week dat het kabinet honderd miljoen euro stort.

Om de ontwikkelingslanden te kunnen helpen, is volgens de VN vanaf 2020 jaarlijks honderd miljard dollar nodig. (Novum)