interview

Voortvluchtige ondernemer Lips wil terugslaan met miljoenenclaim

Foto Erik van der Burgt / Verbeeld

De curatoren in zijn faillissement willen dat vastgoedondernemer Roger Lips de cel weer in gaat. De banken die hem en zijn bedrijf voor de crisis honderden miljoenen leenden, willen hun geld terug. Maar vanuit het buitenland wil de failliete vastgoedhandelaar terugslaan.

Volgens hem hebben SNS en ABN Amro hem onnodig failliet laten gaan, waardoor ook zijn vastgoedbedrijf kapot is gemaakt. “Ik moest hangen, dan kon SNS de eigen incompetentie verbergen.” Dat zegt de Brabantse ondernemer vandaag in NRC Handelsblad in zijn eerste interview sinds zijn faillissement. Lips wil 200 miljoen euro schade bij SNS Reaal claimen. Ook wil hij voormalig SNS-bestuurder Ronald Latenstein en huidige bestuursvoorzitter Gerard van Olphen persoonlijk aansprakelijk stellen.

The Wall

Lips is vooral bekend van het rode winkelcentrum ‘The Wall’ langs de snelweg A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Hij was met zijn bedrijf de grootste klant van de vastgoedtak van SNS Reaal, met een krediet van circa 400 miljoen euro. Na zijn faillissement in april vorig jaar bracht hij in september 24 dagen in de gevangenis door omdat hij volgens de curatoren weigerde om informatie over zijn vermogen te verstrekken.

Hij kwam vrij, maar moest om dezelfde reden in december opnieuw de gevangenis in. Voor het zover kwam, verdween Lips naar het buitenland. Het interview vond plaats in Dubai, waar zijn partner en kinderen inmiddels wonen.

Lips is kwaad op de banken die hem voor de crisis “hijgend” achterna liepen en de miljoenen bij hem naar binnen “kieperden”. Maar toen het crisis werd, hebben ze hem laten vallen. Als de banken hem de tijd hadden gegeven, was het goed gekomen, zegt hij. Dan had hij ook de miljoenenleningen kunnen aflossen.

The Wall, het langste winkelcentrum van Europa, noemt hij nog steeds een “prachtproject”, ondanks de enorme leegstand. Dat ligt volgens hem niet aan het project, maar aan de gemeente Utrecht die al zijn plannen voor invulling van The Wall blokkeerde. “Een ballenbak van 30.000 vierkante meter, dat kun je er van maken.” Lips zegt dat hij leeft van geld van zijn vrouw en “de liefde van anderen”.

Lees het hele interview met Roger Lips, ‘Nederland is een heel armetierig landje’, vandaag in de weekendeditie van NRC Handelsblad.