Vergeet de Primeur

Harold Hamersma bevindt zich in het naturistenkamp van de Beaujolais.

Morgon 2013 Cuvée Nature Marcel Lapierre, wijnvriend.nl, € 17,90
Morgon 2013 Cuvée Nature Marcel Lapierre, wijnvriend.nl, € 17,90

De tijd dat op het raam van iedere supermarkt, slijter of wijnspeciaalzaak een banier hing met ‘Le Beaujolais Primeur est arrivé!’ lijkt passé. Als straks op de derde donderdag van november wereldwijd officieel het startschot klinkt dat Beaujolais’ jeugdwijn weer geschonken mag worden, zal dit in Nederland nauwelijks nog doorklinken.

Op zich is dat merkwaardig. Net nu we hier de smaak te pakken beginnen te krijgen van licht gekoeld rood met een wat lager alcoholpercentage, keren wij het de rug toe.

Nu is die afkeer niet uit de lucht komen vallen. Ik heb al eens gepubliceerd dat het gros van de Beaujolais Primeur al tenminste een decennium kwalitatief ver onder de maat is. Primeur – dat tekent voor dertig procent van de productie – heeft de positie van Beaujolais ondermijnd. De betere Villages-kwaliteit en de tien crus worden over één kam geschoren. Ook die worden steeds moeilijker verkocht. Ter illustratie: van de 36 miljoen geproduceerde liters in 2010 is 27,5 miljoen liter verkocht.

Maar in de regio is nu een groep pleitbezorgers opgestaan voor biologisch-dynamisch wijngaardenieren die fan zijn van de gamaydruif. Inmiddels geniet een aantal daarvan zelfs al wereldfaam, zij het vooral nog in professionele kring. Onlangs verzamelde een klein gezelschap in Brasserie van Baerle, een Amsterdams restaurant dat Beaujolais een warm hart toedraagt. Daar vond een ‘studieproeverij’ plaats waar wijnen van natuurvorsers blind geproefd werden, naast die van andere kleine kwaliteitsproducenten. Zo namen achtereenvolgens biopausen Foillard, Lapierre, Breton en Métras het op tegen Vincent, Matray en Michaud. Conclusie: na het beoordelen van dertig wijnen uit crus als Régnié, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Brouilly en Morgon blijkt dat er sprake is van twee volstrekt verschillende stijlen. Hetgeen aan de proeftafel overigens ook resulteerde in twee kampen: Puur Natuur tegen The Best of the Rest. Ik vond mijzelf terug in het naturistenkamp. Toch is er sprake van een overall winnaar. En dat is de Beaujolais-streek zelf. Het startschot voor kwaliteit heeft geklonken.

    • Harold Hamersma