Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Turkse PvdA’ers dachten al langer over moslimpartij’

Tunahan Kuzu (rechts) en Selcuk Ozturk staan de pers te woord. Foto ANP / Martijn Beekman

De twee Turks-Nederlandse Kamerleden die uit de PvdA zijn gestapt, Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, spraken al langer over de mogelijkheid van het oprichten van een landelijke moslimpartij. Dat vertellen bronnen NRC Handelsblad.

Ook zeggen de bronnen dat er al minstens een jaar lang sprake was van grote spanningen tussen de twee en de rest van de fractie.

De twee Turks-Nederlandse Kamerleden die uit de PvdA stapten, zullen in de Tweede Kamer blijven en een eigen beweging oprichten, maakte Kuzu gisteravond op zijn Facebookpagina bekend.

Na de ministerraad wilde premier Mark Rutte niet reageren op kwestie bij de PvdA, behalve door te zeggen dat het verlies van twee zetels voor de PvdA geen gevolgen heeft voor de coalitie, hoewel de meerderheid nu is geslonken van 79 naar 77 zetels. Rutte, verwijzend naar zijn vorige gedoogkabinet met CDA en PVV:

“Ik heb wel eens met 76 zetels allerlei hervormingen door de Kamer gekregen. De coalitie is nog steeds stabiel.”

Rutte keurt reactie Turkse diplomaat af

Rutte keurde wel de reactie af van de Turkse diplomaat in Den Haag op het vertrek van Kuzu en Öztürk. Mustafa Ünver, adviseur Religieuze zaken op de Turkse ambassade, feliciteerde Kuzu en Öztürk donderdagavond via een twitterbericht voor hun “oprechte en moedige standpunten”. Dat was een uur nadat PvdA-leider Diederik Samson bekend had gemaakt dat de twee Kamerleden van Turkse komaf uit onvrede met het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) de fractie hadden verlaten.

Minister-president Rutte (VVD) zei gisteren op zijn persconferentie na de ministerraad dat Turkije “hier helemaal niets mee te maken heeft”. Ook minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) drukte zich eerder op de dag in soortgelijke bewoordingen uit.

Een woordvoerder van de Turkse ambassade zegt dat hij het met Rutte eens is.

“De Turkse republiek heeft geen mening over het vertrek van de twee parlementsleden uit de PvdA- fractie.”

De reactie van diplomaat Ünver was een “persoonlijke mening geuit op zijn persoonlijke twitterpagina.” Gistermiddag is de gewraakte tweet overigens verwijderd. Dat is volgens de woordvoerder niet gebeurd op aandringen van de ambassade of de Nederlandse regering.