Topvrouwen, belastingproblemen en de entree van Amazon

Foto ANP

Had je geen tijd om al onze verhalen te lezen? Dit zijn onze belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Het goede nieuws uit het Nederlandse bedrijfsleven is dat er ineens vier keer zoveel topvrouwen (namelijk vier) zijn.

Pijnlijk is de recordschikking die SBM Offshore sloot met het OM voor maar liefst 240 miljoen euro. Waarom laten bedrijven het zelden op een rechtszaak aankomen en wat hebben de bedrijven, justitie en de samenleving eraan?

2. Het is een bijzondere week wat belastingen betreft. NRC Q onthulde dat bedrijfjes een fiscale truc hebben ontdekt door subsidies voor asbestsanering en zonnepanelen te combineren. Wie nu 15.000 euro inlegt, krijgt in juli 19.705 euro terug van de Belastingdienst. De Tweede Kamer eist opheldering van het kabinet.

3. Vrijdag meldde de Europese Commissie na onderzoek dat de Nederlandse fiscus waarschijnlijk een foute deal met Starbucks sloot. Leuk voor de koffiereus want die hoefde jaren nauwelijks belasting te betalen.

De baas van de Commissie? Juist, Jean-Claude Juncker. Hij was bijna twintig jaar premier van Luxemburg dat óók onder vuur ligt vanwege belastingdeals met multinationals. Dit is waarom je Juncker in de gaten moet houden.

4. Vanavond denderen opnieuw 7.000 hardlopers door het donker tijdens de Zevenheuvelennacht. Dit soort sportevenementen hebben een steeds grotere economische impact.

5. Doen we een bilaatje over het worst-kaas-scenario? Mensen gaan raar praten van vergaderen. Wetenschapsredacteur Ellen de Bruin schreef het boek Vergaderen? Niet Doen!, inclusief argumenten.

6. Een kat heeft negen levens. De Nederlandse autofabrikant Spyker (en Victor Muller) hebben er meer. De autofabrikant moest eigenlijk woensdag het bedrijfspand in Zeewolde uit, maar wist drie voor twaalf toch iets te regelen. Dit stuk met autofoto’s vertelt meer.

7. Sinds woensdag is webwinkel Amazon ook actief in Nederland. Dit is wat je daarover moet weten. Amazon houdt het in Nederland vooralsnog op e-boeken. De gadget Echo (een computerassistent die luistert naar gesproken vragen en opdrachten) is dus niet in de Nederlandse winkel te koop.

8. ABN-Amro en ING moeten zich zorgen maken als Amazon het hier groter gaat aanpakken. Banen in de financiële dienstverlening zijn namelijk steeds minder gewild onder Nederlandse MBA-studenten, zij willen bij een techbedrijf werken. Vandaar dat het zo druk was bij het het Recruitment Happy Hour van taxi-app Uber.

9. Tenslotte hier zijn vier grafieken voor wie dit weekend naar de sauna gaat. Maar pas op: Nederlanders gebruiken steeds minder deo.

    • Camil Driessen