Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Stimuleringsfonds: dossier-Krol naar Openbaar Ministerie

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek overhandigt het dossier over een subsidie die Henk Krol kreeg voor een nooit uitgevoerd organisatieonderzoek voor de Gay Krant, aan het Openbaar Ministerie. De toenmalige hoofdredacteur, nu Kamerlid voor 50Plus, kreeg in 2010 een subsidie toegezegd van 39.000 euro.

Henk Krol tijdens de algemene ledenvergadering van 50Plus.
Henk Krol tijdens de algemene ledenvergadering van 50Plus. Foto ANP / Martijn Beekman

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek overhandigt het dossier over een subsidie die Henk Krol kreeg voor een nooit uitgevoerd organisatieonderzoek voor de Gay Krant, aan het Openbaar Ministerie. De toenmalige hoofdredacteur, nu Kamerlid voor 50Plus, kreeg in 2010 een subsidie toegezegd van 39.000 euro.

Daarvan werd 19.500 euro direct als voorschot uitgekeerd. Toen Krol in december 2010 de andere helft van de subsidie wilde ontvangen, vroeg het fonds een financiële en inhoudelijke verantwoording. Die kon Krol niet leveren. Het fonds verstrekte daarom niet het resterende deel van de subsidie. Maar het heeft ook geen poging ondernomen het voorschot terug te vorderen.

Vorige maand meldde deze krant dat het betreffende onderzoek nooit is uitgevoerd. Dat is voor het Stimuleringsfonds aanleiding “het dossier aan het Openbaar Ministerie ter beschikking te stellen”. Het is nu aan het OM om eventueel tot vervolging over te gaan.