Spelen om stoel van de coach

Oranje moet winnen van Letland. „Daarna raad ik Hiddink aan het nooit meer over een vertrek te hebben”, zegt de aanvoerder.

En hier samen met collega-aanvaller Klaas-Jan Huntelaar, deze week tijdens de training van het Nederlands elftal in voorbereiding op het duel tegen Letland zondag.
En hier samen met collega-aanvaller Klaas-Jan Huntelaar, deze week tijdens de training van het Nederlands elftal in voorbereiding op het duel tegen Letland zondag. Foto’s ANP

Robin van Persie (31) ziet het als een persoonlijke nederlaag als bondscoach Guus Hiddink voortijdig zou vertrekken. „Ja, dat zou ik zo voelen. De technische staf heeft ons keer op keer goed voorbereid op de wedstrijden van Oranje. Het is aan ons om het vervolgens goed uit te voeren. Het is niet onredelijk als vooral de spelers worden beoordeeld”, zegt Van Persie op vrijdagmiddag in Hotel Huis ter Duin.

De captain van het Nederlands elftal neemt Hiddink daar waar hij kan in bescherming. Maar was het niet de bondscoach zelf die heeft gezegd op te zullen stappen als er zondag niet van Letland wordt gewonnen? Er verschijnt een glimlach op het gezicht van Van Persie. „Dat maakt het apart. Ik krijg daar wel een vreemd gevoel van in mijn onderbuik. De bondscoach weet zelf ook dat hij hiermee een hoog pokerspel speelt. Ik probeer zijn uitspraak vooral positief uit te leggen. Hij heeft er kennelijk een groot vertrouwen in dat we zullen winnen. Het liefste doen we dat natuurlijk met een beregoede wedstrijd. Maar voor iedere overwinning zou ik nu tekenen. Als je vier van de vijf duels verliest, dan is er wel wat aan de hand.”

Slopen

De topscorer van Oranje weet dat makkelijke zeges in het internationale voetbal niet meer voor het oprapen liggen. „Tien jaar geleden begon je aan zo’n duel en wist je dat je ging winnen. De tegenstander was na een uur wel kapot gespeeld en dan liep je erover heen. Maar die gasten zijn allemaal fitter geworden. En in tactisch opzicht hebben ze niet stilgezeten. Ze weten hoe ze het grotere ploegen moeilijk kunnen maken. Ze trekken een blok op. Aan ons de taak dat te slopen.”

Van Persie heeft inmiddels via de media begrepen dat hij tegen Letland samen met Klaas-Jan Huntelaar in de spits zal staan. „Nee, de bondscoach heeft ons daar nog niet over ingelicht”, zegt Van Persie, die zich verontschuldigt en zijn telefoon pakt. Hij scrolt met zijn vingers over het scherm en zoekt het programma van Oranje. „De tactische bespreking staat er voor zaterdag op. Ik kijk ernaar uit met Klaas-Jan in de spits te spelen.”

Jarenlang waren Van Persie en Huntelaar elkaars directe concurrenten. Zelden of nooit begonnen ze allebei als basisspeler in de aanval van Oranje. Van Persie streefde Huntelaar de laatste jaren voorbij. De bondscoaches Marco van Basten, Bert van Marwijk en Louis van Gaal zagen tijdens de EK’s en WK’s in Van Persie de aanvalsleider. Huntelaar moest het doen met een bijrol, maar genoot bij een groot deel van het publiek de voorkeur. Na het moeizame WK voor Van Persie in Brazilië keerde de roep om Huntelaar weer terug. „Ach, ik weet wel waar die verhalen vandaan komen. Daar lig ik niet wakker van”, zegt de 95-voudig international.

Toch is Van Persie wel een beetje geschrokken van het beeld dat er van hem bestaat. „Ik hoor weleens van familie en vrienden dat ik soms nors overkom. Dat zal misschien met mijn houding na een wedstrijd te maken hebben. Het is best moeilijk dan direct voor de camera’s alles te verwoorden. Tijdens het EK in 2012 koos ik er voor helemaal niet met de pers te praten. In Engeland is dat heel normaal. In Nederland ligt dat anders. Dat was achteraf geen verstandige keuze. Ik deed dat om mezelf te beschermen. Wilde me volledig op het voetbal richten. Maar dat werd verkeerd uitgelegd.”

Zo heeft Van Persie zich erover verbaasd dat er tijdens het WK een enorme discussie ontstond toen hij vanuit de spelerstunnel voor het duel met Argentinië voor het elftal uit naar het veld liep. Alsof de captain niet op wereldster Arjen Robben wilde wachten. „Alles wordt uitvergoot. Er was niets speciaals aan de hand. Arjen was wat later. Vaak ben ik zelf juist als laatste. Als aanvoerder van Arsenal en Manchester United stuur ik de anderen vaak vast naar buiten. Iedereen is anders. In dit circus gaat iedereen op zijn eigen manier met zijn emoties om. Ik ga me echt niet anders gedragen om anderen te pleasen. Dat werkt niet.”

Duimpjes

De concurrentiestrijd tussen Van Persie en Huntelaar werd weer uitgelicht toen de twee spitsen tijdens het kwalificatieduel met Kazachstan in woord en gebaar met elkaar in de clinch kwamen. Van Persie snoerde Huntelaar de mond toen die opzichtig verhaal kwam halen na een niet gegeven voorzet. „Ik had misschien beter zoals Dirk Kuijt in mijn handen kunnen klappen en een paar duimpjes omhoog moeten steken. Zo zit ik niet in elkaar. Soms zit ik tegen het randje aan. Ik ben er ook weleens overheen gegaan. Maar in het heetst van de strijd gebeuren er soms dingen.”

Van Persie nodigde begin deze maand een aantal journalisten uit voor een interviewsessie in Manchester. Een charmeoffensief? „Nee, zo moet je dat niet zien. Voor het WK wilde ik verschillende media al eens de kans geven eens een ander verhaal over mij te maken. Ik vind dat de pers en het publiek er het recht op hebben de relaxte Van Persie te zien. Die is anders dan de voetballer die net van een veld stapt. Ik vind het leuk om over andere dingen dan alleen voetbal te praten.”

Maar voor nu telt alleen Oranje. Van Persie, die het oefenduel met Mexico door lichte hamstringklachten moest missen, heeft de hele week naar de wedstrijd tegen Letland toegeleefd. „Aan het maken van doelpunten denk ik niet. Er moet altijd eerst respect voor het voetbal zelf zijn. Als iedereen doet wat hij moet doen, dan komen de goals en de winst op Letland vanzelf. Daarna zal ik Hiddink aanraden het nooit meer over een vertrek te hebben.”

    • Koen Greven