Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Russisch ultimatum aan Parijs over marineschip

Een door Rusland in Frankrijk besteld helikopterschip ligt klaar aan de kade, maar vormt een groot politiek probleem.

Helikopterschip van de Mistral-klasse
Helikopterschip van de Mistral-klasse

Rusland heeft Frankrijk een ultimatum gesteld voor de levering van het eerste van twee geavanceerde helikopter-landingsschepen. Het Russische persagentschap Ria Novosti citeerde gisteren een „hooggeplaatste bron in Moskou”, die Frankrijk schadeclaims in het vooruitzicht stelt als de ‘Vladiwostok’ niet voor het eind van de maand is overgedragen.

President Vladimir Poetin van Rusland en zijn Franse collega François Hollande hebben zaterdagavond in de marge van de G20-top een ontmoeting waar de kwestie volgens diplomaten op de agenda staat.

De order van 1,2 miljard euro, in 2011 gesloten tussen de bevriende staatshoofden Poetin en Nicolas Sarkozy, is voor Frankrijk een groot diplomatiek probleem geworden. Sinds de oorlog in Oekraïne willen de VS en verschillende EU-lidstaten dat de deal alsnog wordt afgeblazen. Hollande hield aanvankelijk vol dat dit niet mogelijk is, maar in september koppelde hij de levering van het schip aan Russische bereidheid de crisis in Oekraïne op te lossen.

Russische media melden al weken op basis van ‘bronnen’ rond het Kremlin dat de deal volgens plan wordt afgerond. Eind oktober plaatste de Russische vicepremier Dmitri Rogozin op Twitter een foto van een uitnodiging voor de feestelijke overdracht van het schip op 14 november in de haven van Saint-Nazaire. Het Elysée liet toen direct weten dat daarvan nog geen sprake kon zijn. Afgelopen woensdag nog zei de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian dat „geen enkele datum” voor de levering bepaald is.

De ‘Vladiwostok’ is geheel afgebouwd en in de afgelopen maanden zijn vierhonderd Russische marinemannen in Saint-Nazaire getraind in het gebruik van het schip. Het tweede schip, de ‘Sebastopol’, zou volgend jaar pas klaar moeten zijn. Volgens Franse vakbonden staan bij annulering van het contract 300 banen op de tocht.