Radarbedrijf krijgt geld om techniek te ontwikkelen om drones te zoeken

Een drone bij een demonstratie in Frankrijk in september dit jaar. Foto EPA / Caroline Blumberg

Een bedrijf dat radars ontwikkelt waarmee op Schiphol vogels worden gedetecteerd, gaat die techniek verder ontwikkelen voor de Nationale Politie om er drones mee op te sporen.

De Nationale Politie en de Koninklijke Marechaussee zijn namelijk op zoek naar technieken waarmee ze op afstand drones uit de lucht kunnen halen. De onbemande toestellen kunnen een bedreiging vormen voor de openbare orde en veiligheid. De vrees bestaat dat drones ooit worden ingezet door terroristen om bomaanslagen mee te plegen.

Het bedrijf dat voorlopig eerste is geworden in een aanbesteding van het ministerie van Veiligheid en Justitie is Robin Radar Systems uit Den Haag. De radars van het bedrijf worden nu bij vliegvelden in diverse landen gebruikt om botsingen tussen vliegtuigen en vogels te voorkomen. De uitdaging wordt om kleine, mobiele radars te ontwikkelen die ook in stedelijk gebied drones kunnen zien en volgen.

Het ministerie heeft 1,75 miljoen euro beschikbaar om Nederlandse bedrijven te ondersteunen bij de ontwikkeling van systemen om drones uit te schakelen. De verwachting is dat hier vraag naar komt bij overheden en beveiligingsbedrijven. Het computersysteem van een onbemand toestel hacken en op afstand de besturing overnemen kan lang niet altijd. Er moeten daarom bedrijven komen die de drones na opsporing uit de lucht kunnen halen.

Daarbij wordt onder andere gedacht aan andere drones die een net aan een koord afschieten op de drone die als een gevaar wordt gezien. Vervolgens zou die ‘gevaarlijke’ drone in het net onder de andere drone gecontroleerd naar beneden moeten worden gebracht. Uit de lucht schieten is namelijk onwenselijk als de toestellen boven mensenmassa’s vliegen.

    • Wilmer Heck