We zijn door Jet geplet! Maar: it’s not overJet!

None
Foto ANP

Er suist een plastic flesje naar het podium. Daarna een tomaat, en nog een paar. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker wordt niet geraakt en gaat stoïcijns verder met haar toespraak. De politie houdt de gooiers aan. Er wordt een rookbom afgestoken. Verder blijft het rustig op het Malieveld, waar vrijdag om 13.00 uur een paar honderd jonge actievoerders samenkwamen tijdens de manifestatie Stop Het Leenstelsel.

De basisbeurs wordt afgeschaft, dat is dinsdag goedgekeurd door de Tweede Kamer. Vanaf september 2015 krijgen studenten geen geld meer van de overheid, maar kunnen ze lenen tegen lage rente. Studenten met ouders die weinig verdienen houden een aanvullende beurs.

Het uitzicht van Bussemaker: een wit-rode zee SP-vlaggen, boze spandoeken (‘We zijn door Jet geplet’), een jongen in communistisch kostuum met een vlag met een hamer en een sikkel erop. Misschien ziet ze Emile Roemer van de SP nog, die vlak ervoor nog selfies maakte met demonstranten. Twee meisjes zijn verkleed als koeien, om hun nek hangt een bord: ‘Wij willen niet worden uitgemolken’.

Het publiek, dat vrijdag ook naar toespraken kon luisteren van vertegenwoordigers van jongerenorganisaties zoals het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en FNV Jong, verstaat Bussemaker amper. Er wordt hard gefloten en boe geroepen. Bussemaker probeert haar beleid uit te leggen. „Laat je niet gek maken, studeren is de beste investering in jezelf en dat blijft zo.”

Wat heeft het voor nut om tegen een door de Tweede Kamer al goedgekeurd leenstelsel te protesteren? Dat is de vraag die veel mensen de afgelopen dagen bezighield. Robbert Coenmans van FNV Jong geeft een antwoord tijdens zijn toespraak. „De mensen [die dat vragen] hebben er geen reet van begrepen!” Want het moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer, de sprekers hopen dat het leenstelsel daar alsnog strandt. Het mantra van de dag wordt bepaald door Annelotte Lutterman, voorzitter van LAKS: „It’s not over Jet!”

Als om 15.00 de laatste toespraak is geweest en het harder begint te regenen, is het wel voorbij. Zonder veel gedoe verlaten de demonstranten het Malieveld. De politieagenten die voor de zekerheid het Binnenhof bewaken, hebben weinig te doen.

    • Kim Bos