Oerhollands weer bij intocht Sinterklaas in Gouda

Foto ANP / Valerie Kuypers

Regen en bewolking wachten Sinterklaas vandaag bij zijn aankomst in Gouda op. De temperatuur ligt iets hoger dan normaal en winters is het volgens meteorologen nog niet. Maar warm valt het ook zeker niet te noemen.

Weeronline.nl stelt:

“Sinterklaas zal vandaag aan het weer merken dat hij in Nederland is aangekomen”

Het is vandaag de hele dag bewolkt en er zijn perioden met regen. Maar de activiteit van het neerslaggebied neemt geleidelijk af. In de middag worden veel droge perioden verwacht. Het is nog niet te zeggen of het tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda, aan het begin van de middag, al droog is. Bij weinig wind wordt het een graad of 11.

In de avond trekken enkele buien het land binnen. Die verschuiven in de loop van de nacht naar het noorden. Het zuiden wordt dan droog.

Sinterklaas komt eerst aan in Gouda

Sinterklaas komt eerst aan in Gouda. Maar ook in veel andere plaatsen wordt de intocht van de goedheiligman gevierd. In Gouda zet Sinterklaas even na het middaguur voet aan wal.

De NTR zendt de landelijke intocht van 12.00 tot 13.15 uur live uit. De camera’s volgen de goedheiligman op zijn tocht door de stad naar het stadhuis. De gemeente verwacht dat er rond de veertigduizend mensen langs de route staan. Onder de toeschouwers wordt ook een groep demonstranten verwacht die protesteert tegen het verschijnsel Zwarte Piet.

De verwachting is dat er naast Zwarte Pieten ook Witte Pieten in het gevolg van Sinterklaas meelopen. Dat werd donderdagavond duidelijk in het Sinterklaasjournaal. Gouda heeft er zelf voor gezorgd dat er Stroopwafel- en Kaaspieten aanwezig zijn. De weersvoorspellingen zijn redelijk gunstig voor de landelijke intocht. (Novum)