Opinie

    • Peter van der Ploeg
    • Merlijn Kerkhof

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

None

Stelling: Nederland heeft een nationale kerk nodig

Een herdenking van een nationale ramp is sowieso triest. Maar we maken het alleen maar triester als we zo’n herdenking organiseren in een kille, gedateerde evenementenhal als de RAI. De herdenking van de ramp met de MH17 had een betere locatie verdiend – die had moeten plaatsvinden in een grote, nationale kerk. En kom nou niet met dat argument van ‘ja maar scheiding van kerk en staat’, want we lieten ook een theologe opdraven om een troostend verhaal te vertellen. En de VS hebben ook een National Cathedral die dient als ‘spiritual home for the nation’ – werkt hartstikke prima.

Stelling: Schaf de hele UvA af

Och jee. Het Amsterdamse wetenschappelijke wereldje verkeert in zak en as, want aan de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA zal een aantal opleidingen worden samengevoegd (lees: afgeschaft). Is dat erg? Nee joh. Schaf gewoon die hele UvA af! Studenten kiezen toch alleen maar voor die universiteit omdat ze lekker in de hoofdstad willen blowen. Niemand kiest voor de UvA om het goede onderwijs. Aan die hipsteruni missen we niks.

Stelling: Kim Kardashian is een schande voor ’t Armeense volk

‘Jemig’, twitterde @babettevanveen na het zien van de nieuwste naaktfoto, ‘die ass van Kim Kardashian, ik krijg elke x een rolberoerte.’ Heel herkenbaar. Kardashian heeft on-Armeens grote billen. Daardoor krijgt de internationale gemeenschap een verkeerde indruk van het etnisch-Armeense achterwerk. De gevolgen kunnen niet worden onderschat.

Stelling: We zijn slaven

Dinsdagavond zat iedereen vol spanning voor de tv. Wat zou het Sinterklaasjournaal doen? Bleven de Pieten zwart, of zouden ze in regenboogkleuren veranderen? Spannend, want als Dieuwertje Blok & co straks met groengele pieten komen aanzetten, moet het land volgen, is het idee. Raar toch. Waarom laten we ons de wet voorschrijven door een paar tv-makertjes in Hilversum? Niet de Pieten zijn slaven, de slaven, dat zijn wij.

Stelling: Absurd: e-tickets die je móet uitprinten

Het is 2014, we zetten apparaten op kometen. Maar een elektronisch ticket voor een concert moet nog altijd op papier worden meegebracht. Wellicht is een krant niet de juiste plek om te betogen dat informatie op papier volledig uit de tijd is, maar dit heet ‘e-ticket’, ja – wat impliceert dat er enige digitale ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Dan verwacht je toch geen ‘alleen geldig wanneer afgedrukt op A4-papier’ onderin de hoek. Zelfs de grootte doet er blijkbaar ineens toe. Even onderweg mobiel een concertkaartje kopen kan, maar er meteen naartoe gaan niet. Red bomen, bespaar ons tijd, en volg de digitale revolutie, concertorganisatoren.

Stelling: Eet geen maden en muggen

Insecten eten – dat is voor hagedissen en vleermuizen, laat ons daarbuiten. Natuurlijk is de vleesindustrie te smerig. Maar is het eten van maden en muggen werkelijk een oplossing? Misschien hooguit omdat het de eetlust bederft. Ze zijn al vervelend genoeg, rondvliegend in je achtertuin, laat staan op je boterham.

    • Peter van der Ploeg
    • Merlijn Kerkhof