Inwoners Sao Paulo de straat op, demonstratie tegen beleid Rousseff

Zo’n 2.500 mensen zijn in Sao Paulo (Brazilië) de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering van president Dilma Rouseff, die is herkozen in oktober. Ze zijn boos vanwege de corruptieschandalen rondom oliegigant Petrobras.

De demonstratie tegen president Rousseff. De tekst op de spandoeken, onder andere: 'Dilma wist het'.
De demonstratie tegen president Rousseff. De tekst op de spandoeken, onder andere: 'Dilma wist het'. Foto AFP / Miguel Schincariol

Zo’n 2.500 mensen zijn in het centrum van Sao Paulo (Brazilië) de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering van president Dilma Rousseff, die is herkozen in oktober. Ze zijn boos vanwege de corruptieschandalen rondom staatsoliebedrijf Petrobras, schrijft persbureau AFP.

De demonstranten riepen leuzen als “vandaag willen we een eind maken aan de corruptie, en zorgen voor democratie”. Verder verliep de demonstratie kalm.

Hoe zat het met Petrobras?

Het oliebedrijf Petrobras zou in 2006 een aandeel van 50 procent hebben genomen in de Texaanse olieraffinaderij Pasadena voor het astronomische bedrag van 1,2 miljard dollar, terwijl de vorige eigenaar er slechts 42,5 miljoen dollar voor neerlegde.

President Rousseff, indertijd voorzitter van Petrobras en stafchef van de toenmalige president, zou een persoonlijk fiat voor de deal gegeven hebben.

Nipte overwinning

Rousseff won de verkiezingen nipt met ruim 51 procent van de stemmen. Het was een nek-aan-nekrace tussen de links georiënteerde Rousseff en de centrumrechtse Neves.

    • Sterre van der Hee