‘Ingenieurs: nieuw deltaplan niet bestand tegen storm en hoog water’

De kust van Katwijk wordt versterkt met een nieuwe waterkering, als onderdeel van het Deltaplan. Foto ANP / Koen van Weel

Het nieuwe Deltaplan, dat Nederlanders moet beschermen tegen hoog water, is niet goed genoeg. Zes ingenieurs die de Deltawerken in Zeeland hebben gebouwd, hebben dat tegen RTL Nieuws gezegd. Het ophogen en verstevigen van de dijken (zoals nu het plan is) zou niet volstaan.

Liever willen de ingenieurs dat de plannen veranderen. De Rotterdamse haven moet bijvoorbeeld met sluizen worden afgesloten.

Hoger? dan niet stabieler

De deskundigen maken zich zorgen over de stabiliteit van de dijken. Als deze worden opgehoogd, kan water er nog wel onderdoor sijpelen. Ook zijn ze kritisch over de gevolgen van dijkverbreding en -verhoging voor duizenden bewoners van de dijkgebieden, die dan elders moeten wonen.

Maandag gaat de Kamer over het Deltaplan in gesprek. De meerderheid van PvdA, VVD, CDA, PVV en D66 zou een motie steunen die het kabinet vraagt om een alternatief plan - met sluizen in Rotterdam - te onderzoeken.