Kun je meten hoe snel een blaadje valt? Deze NYT-journalist zoekt het uit

Andy Newman, journalist voor The New York Times, wilde een verhaal maken over snelle fietsers in het verkeer. En dus bestelde de krant een radar gun. Maar, zo bleek, daar kun je veel leukere dingen mee.

Andy Newman, journalist voor The New York Times, had een idee. Hij wilde een verhaal maken over snelle fietsers en de gevaren die zij in het verkeer kunnen opleveren. En dus bestelde de krant een radar gun: een apparaat, zo groot als een föhn, om handmatig snelheden mee te meten.

Maar, dacht Newman, daar kun je veel leukere dingen mee.

De techniek van de radar gun wordt in Nederland vooral gebruikt om snelheidscontroles langs de weg uit te voeren. Kort gezegd: het apparaatje stoot een frequentiesignaal uit, de auto die komt aanrijden blokkeert en reflecteert het signaal. Zo registreert het ding de snelheid van de auto.

Als auto’s al lukken, dan kun je toch alles meten? In de praktijk gaat dat niet zo makkelijk: soms bewegen voorwerpen gewoon té snel. In deze video maakt Newman een rondje door de stad met zijn snelheidspistool, en probeert hij zijn experiment uit. Op een vallend blaadje, bijvoorbeeld (volgens Newman zo’n 101 km/u). Een voetbal (45 km/u). Of een vlieger in volle wind, een rennende hond en wegvliegende vogels.

Bekijk hier het hele experiment van Newman.

    • Sterre van der Hee