‘Hoe ik nu leef, bepaalt mijn volgend leven’

Henk Keilman (61)

is ondernemer en voorzitter van de Nederlandse Vegetariërsbond. Hij is nu verwikkeld in een aantal rechtszaken, mede vanwege het faillissement van enkele van zijn bedrijven.

None
Foto Maurice Boyer

Van school getrapt

„Toen ik zestien was, ben ik van school getrapt. Het was eind jaren zestig, ik wilde democratie op school, en had een wild feest georganiseerd achter de rug van de schoolleiding om. In de aula speelde een rockband. Iedereen zat op de grond en er werd psychedelische muziek gespeeld. Schokkend vond men dat. Twee oudere broers, mijn helden, zaten in Amsterdam bij de provobeweging. Daardoor kreeg ook ik dat gevoel van ‘het moet anders’. Al was dit een vrij dramatisch keerpunt, want toen stond ik op straat.”

Spirituele toer

„Mijn ouders leefden voor hun werk, maar ik vond dat je werkte om te leven. Nu zien we hard werken als iets positiefs maar toen ik tiener was, werd dat ter discussie gesteld. Vanaf mijn negentiende ging ik volledig op de spirituele toer. Ik vloog regelmatig heen en weer naar India en werd een soort hindoeïstische monnik. Ik leefde sober, beoefende yoga, dronk niet en at strikt vegetarisch. Een levensstijl die ik nooit helemaal heb losgelaten. The Beatles zaten toen trouwens ook in een ashram (een spirituele leefomgeving, red.) in India. Geweldig! Zij snapten het, je begint bij jezelf als je verandering teweeg wilt brengen.”

Vechtlust

„Zo’n spiritueel leven is natuurlijk mooi, maar er moet ook brood op de plank komen. Als je iets wilt verkopen, wil hooguit 3% van de mensen die je vraagt jouw product hebben. Die andere 97% zegt nee en die krijg je niet makkelijk overtuigd. Daar is vechtlust voor nodig en dat heb ik. Dus ging ik Indiase spullen importeren. Dat was eigenlijk mijn eerste eigen onderneming. We openden een galerie met mooie Indiase kunst op de Blauwburgwal in Amsterdam. Geleidelijk merkte ik dat ik goed kon verkopen.”

Rode draad

„Waar komen we vandaan en bestaat God? Deze vragen lopen als een rode draad door mijn leven. vanaf mijn twaalfde zocht ik naar het antwoord. Ik heb er net een boek over geschreven waar ik tien jaar over heb gedaan: Chaos of intelligentie. Het antwoord? Ik heb jarenlange zelfstudie achter de rug en op basis van mijn onderzoek ben ik overtuigd dat het leven zin heeft en dat God bestaat. Het universum wordt geleid door een oneindige intelligentie waar wij een heel klein onderdeel van zijn. Ik heb dat in mijn boek wetenschappelijk onderbouwd, maar eigenlijk wist ik het al.Mijn leven verandert niet fundamenteel.”

Loodzware periode

„In 2010 overleden zowel mijn moeder als mijn vrouw in dezelfde week. Mijn vrouw was al drieënhalf jaar ernstig ziek. Dat was een loodzware tijd, vooral voor mijn drie jongste dochters die voor haar zorgden. Mijn zaken waren in die periode ongelooflijk druk en hectisch. Ik had net een bedrijf naar de beurs gebracht en was bezig met nieuwe investeringen. Dus ik kon er niet continu zijn. Ik weet nu nog steeds niet hoe ik door die jaren heen gekomen ben. Achteraf gezien had ik er meer willen zijn. Als je iemand zo ziet lijden, maakt het al het andere eigenlijk irrelevant.”

Geluk hebben

„In de zakenwereld ligt het verschil tussen falen en slagen dichtbij elkaar. Het ene moment was ik de gevierde man, en nu ik tegenslag heb, ben ik de gebeten hond. Die lovende stukken heb ik gelukkig altijd al gerelativeerd. Voor mijn meest succesvolle deals, heb ik keihard gewerkt, maar tegelijk zie je dat geluk een grote rol speelt. Er zijn veel factoren waar je geen controle over hebt, dus het tij kan snel keren.”

Karma

„Ik geloof in karma en reïncarnatie. Ik ben de laatste jaren getroffen door een aantal extreme tegenslagen. Enkele van mijn bedrijven gingen failliet en ik ben nu verwikkeld in rechtszaken tegen de mensen die dit veroorzaakt hebben. Dat betekent dat ik in mijn vorige leven dingen niet goed heb gedaan. Als ik terugblik op de laatste vijf jaar zou ik namelijk niet veel anders gedaan hebben. Het enige waar ik controle over heb, is hoe ik nu met de situatie omga. En ik neem mijn verantwoordelijkheid, want hoe ik nu leef, bepaalt mijn karma in een volgend leven”

    • Christel Don