Opinie

    • Maral Noshad Sharifi

Het weekend van Anousha Nzume

Normaal blijft de actrice Anousha Nzume in bed liggen als Sinterklaas in het land is. Dit jaar gaat ze met haar kinderen en gekleurde pieten naar de intocht.

Dit weekend komt Sinterklaas aan in het land. Voorgaande jaren gingen de drie kinderen van NTR-programmamaker, columnist en actrice Anousha Nzume (45) dan samen met haar man naar de Sinterklaasintocht. Nzume, die te zien is in de soapserie Nieuwe buren, had dan altijd een dagje voor haarzelf. Ze vond het te heftig om tussen zeshonderd, wat zij noemt ‘blackfaces’, te staan. Niet haar ding.

Drie jaar lang zette ze zich in tegen de aanwezigheid van zwarte pieten op het Sinterklaasfeest. Dit jaar gaat ze voor het eerst mee naar de intocht in Amsterdam, nu burgemeester Eberhard van der Laan ervoor zorgt dat een kwart van de pieten niet geschminkt is maar roetvegen op het gezicht heeft. Een grote vooruitgang, zegt Nzume.

Maar dat is zondag pas.

„Op zaterdagochtend moeten de kinderen om half negen op het hockeyveld staan. Gelukkig wordt mijn man ’s ochtends iets makkelijker wakker dan ik.” ’s Middags komt haar Russische moeder Russisch koken bij hen thuis. Pilmenie, heet het gerecht dat ze gaat maken. „Het is een soort ravioli met zure room en dille.” En dat eten ze dan gezellig met de hele familie op. Zaterdagavond blijven Nzume en haar gezin thuis en gaan ze vroeg naar bed. Zondag wordt een spannende dag voor Nzume.

„Ik heb samen met het Piet-make-over-team een bootje gehuurd waar onze eigen gekleurde pieten op varen.” Piet-make-over-team? „Samen met onder meer Jörgen Raymann, Tanja Jess en Rosanna Kluivert ben ik een Facebookpagina begonnen. Bekende Nederlanders – niet per se donkere Nederlanders – zoals Halina Reijn, leggen in een kort filmpje waarom ze vinden dat Zwarte Piet toe is aan verandering, aan een make-over.” Nzume noemt het een positieve stem in een keihard debat over de knecht van Sinterklaas.

„Mijn kinderen zeiden dat ze heel blij zijn dat ik er dit jaar wel bij ben. Ik dacht altijd dat ze het prima vonden die dag alleen met hun vader op pad te gaan.”

Zondagavond gaat Nzume naar een voorstelling in de Amsterdamse Stadsschouwburg,Die Neger. „Met die voorstelling willen de makers aandacht besteden aan het onderwerp. Van tevoren is er een debat waaraan ik meedoe. We gaan het hebben over de afwezigheid van gekleurde mensen in de Nederlandse toneelwereld. De discussie gaat verder dan alleen Zwarte Piet.”

    • Maral Noshad Sharifi