Iraaks succes in strijd tegen IS

Iraakse troepen hebben gisteren na vier weken van hevige gevechten de strategisch gelegen oliestad Baiji heroverd op strijders van de Islamitische Staat (IS). Dit melden het Iraakse leger en lokale autoriteiten. De stad ligt nabij de Baiji-raffinaderij, die eenderde van de geraffineerde olie van Irak produceert. De raffinaderij is nog in handen van IS. Voor de opmars van IS woonden in Baiji zo’n 200.000 mensen. Als het Iraakse leger standhoudt, gaat het om een zeldzaam militair succes sinds het begin van het offensief van IS in juni. De Iraakse krijgsmacht wordt in en rondom Baiji bijgestaan door shi’itische milities en lokale sunnitische stammen. Amerikaanse vliegtuigen voeren bombardementen uit. Voor IS komt de tegenslag bovenop recente verliezen aan de Iraaks-Turkse grens. Ondertussen bouwt IS verder aan zijn ‘kalifaat’. De groepering maakte bekend dat zij een eigen munteenheid wil introduceren. Gouden, zilveren en koperen munten (met de goudstandaard als basis) zouden het kalifaat onafhankelijk moeten maken van het internationale financiële systeem. (AP, AFP)