ESA wacht op teken van leven van komeetlander

Een foto van Philae op de komeet 67P. Foto EPA / ESA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wacht vol spanning op een teken van leven van komeetlander Philae, maar waarschijnlijk duurt het nog lange tijd voordat Philae weer contact met de aarde opneemt. Dat heeft ESA-missieleider Paolo Ferri gezegd, meldt persbureau AP.

Philae bevindt zich op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko grotendeels in de schaduw. Daardoor duurt het veel langer voor zijn accu met behulp van de zon is opgeladen dan de bedoeling was. ESA heeft geprobeerd of de komeetlander zijn zonnepanelen in een gunstigere hoek ten opzichte van de zon kan draaien, maar of dat verbetering brengt, is onduidelijk. Ferri zei:

“We weten niet of de acculading ooit nog hoog genoeg zal zijn om de lander weer te kunnen bedienen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat we snel weer contact kunnen leggen, maar de sonde (Rosetta, die om de komeet cirkelt, red.) blijft speuren naar signalen.”

Op 6 augustus kwam Rosetta aan bij de komeet en sindsdien is zij bezig geweest om het oppervlak ervan nauwkeurig in kaart te brengen. Op basis van die gegevens is vervolgens een zo veilig mogelijke landingsplek voor Philae geselecteerd. Philae is een 100 kilogram wegende onderzoeksmodule, het apparaat dat daadwerkelijk op de komeet is geland.