Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Negentig demonstranten aangehouden bij intocht Gouda - Rutte: ‘heel triest’

Gouda stroomde vandaag vol voor de intocht van Sinterklaas. Ondanks de regen kwamen duizenden ouders met hun kinderen naar de binnenstad. Ook waren er tientallen beveiligers aanwezig. Rond de intocht werden zo’n zestig mensen aangehouden.

Twee jongens verkleed als roetpieten hebben in Gouda bij de Sinterklaasintocht een regencape over hun pietenpak aangetrokken. Foto ANP / Bas Czerwinski

Gouda stroomde vandaag vol voor de intocht van Sinterklaas (fotoserie hier). Ondanks de regen kwamen duizenden ouders met hun kinderen naar de binnenstad. Ook waren er tientallen beveiligers aanwezig. Rond de intocht werden maar liefst zestig mensen aangehouden.

Update 18.32: Niet zestig, maar negentig mensen zouden zijn aangehouden, zegt het Openbaar Ministerie nu. Het zijn zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Volgens de politie stonden zestig demonstranten niet op aangewezen plekken; de rest had zich schuldig gemaakt aan “andere wanordelijkheden”. Ze krijgen een boete van 220 euro en worden vanavond vrijgelaten.

Premier Rutte noemt de onrust tijdens de intocht “heel triest”, schrijft persbureau Novum.

“Ik doe aan heel Nederland een oproep om de komende weken van Sinterklaas een groot feest te maken.”

Toen de stoomboot eerder op de dag in de verte opdoemde, was de sfeer echter nog redelijk goed. Zwarte Pieten en zowaar een spierwitte Piet holden naar de kade om de Sint te verwelkomen, vertelde NRC-verslaggever Arjen Schreuder die vandaag in Gouda is.

Voorafgaand aan de aankomst waren desalniettemin al de eerste betogers aangehouden. Ze zouden tussen de toeschouwers op de Markt hebben gestaan, terwijl dat niet mocht. De gemeente Gouda had twee locaties buiten de centrumring aangewezen waar voor- en tegenstanders van Zwarte Piet mochten demonstreren.

De binnenstad van Gouda vandaag. Foto NRC / Arjen Schreuder

Demonstranten op de Markt opgepakt

In het centrum, en vooral op de Markt waar Sinterklaas op het bordes van het stadhuis verscheen, waren veiligheidsmaatregelen getroffen. Schreuder:

“Op de Markt zijn tientallen politieagenten. In straten er omheen politie te paard en politiebusjes. Bewakers fluisteren in hun portofoons. Twintig televisieploegen volgen de gebeurtenissen. Het is een grote operatie. Het lijkt alsof er een uiterst kostbaar museumstuk wordt getransporteerd en in veiligheid moet worden gebracht. De regen is wat minder geworden.”

De sfeer sloeg ook om toen Sinterklaas op de Markt verscheen. Een groep demonstranten werd met duwen en trekken aangehouden. Schreuder:

“De merendeels zwarte demonstranten stonden op de Markt en zeiden niet te demonstreren maar alleen gebruik te maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting. Hun mening is dat het feest veel mensen kwetst. Dat het feest blijk geeft van racisme en discriminatie. De politie liet hen een kwartier hun mening verkondigen en greep daarna in. Opstuwen en afvoeren, zei een commandant. Vervolgens werd de groep opgepakt en met enig geweld afgevoerd.”

De aanwezigheid van de demonstranten op de Markt verstoorde het kinderfeest. Er werd een spandoek omhoog gehouden met daarop de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. Dat lokte reacties uit. Er waren beledigingen. Men hield zich niet meer aan de aanwijzingen van de politie.

‘Recht op demonstreren is een groot goed’

Eerder op de dag had de burgemeester van Gouda nog gezegd dat de sfeer goed was. Schreuder sprak met hem, waarna de burgemeester onder meer de Duitse en Zuid-Koreaanse televisie te woord moest staan over de intocht.

Gouda koos ervoor om naast Zwarte Pieten ook enkele goudgele Pieten mee te laten lopen tijdens de intocht, de stroopwafel- en kaaspieten. Die beslissing leidde tot negatieve reacties. Toch was de burgemeester vlak voor de aankomst van Sinterklaas schijnbaar ontspannen, zegt Schreuder. Dat er elders in de stad werd gedemonstreerd, vond hij niet erg. Hij zei:

“Het recht op demonstreren is een groot goed.”

Maar het mocht volgens hem uiteraard niet ten koste gaan van de veiligheid van de kinderen.

De aankomst van Sinterklaas in Gouda. Foto NRC / Arjen Schreuder

‘Sinterklaas is nooit een slavendrijver geweest’

Ondertussen speelde het harmonieorkest De Pionier een potpourri van sinterklaasliedjes, vertelt Schreuder. ‘Zie ginds komt te stoomboot’ en ook ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’. Er leek in Gouda geen taboe te liggen op liedjes die volgens tegenstanders van zwarte piet racistisch zijn. Schreuder sprak ook wat ouders op de kade:

“Een gezin staat achter de dranghekken en verheugt zich op de aankomst. Vader zegt dat de standpunten in de zwartepietendiscussie gepolariseerd zijn. Elkaar voor van alles en nog wat uitmaken is niet goed. Je moet deze serieuze kwestie met een kwinkslag oplossen, vindt hij. Zijn zoon zegt dat Sinterklaas nooit een slavendrijver is geweest. ‘Onzin!’”

De burgemeester van Gouda maakte na afloop van de intocht op een persconferentie bekend dat in totaal zestig mensen zijn aangehouden. Hij zei:

“Ik ben teleurgesteld daarover. Het bedroeft mij.”