Economie eurozone groeit, maar lang niet snel genoeg

Griekenland heeft de recessie achter zich gelaten. Na zes jaar van ongekende krimp behoort het land nu tot de snelst groeien economieën van Europa. Maar intussen is de Griekse economie wel een kwart kleiner geworden. Het zal nog jaren duren voordat het land weer op de economische sterkte is van 2008.

Gisteren maakte het Europese bureau voor de statistiek (Eurostat) bekend dat de economie in de eurozone als geheel in het derde kwartaal met 0,2 procent is gegroeid is, twee keer zoveel als het kwartaal daarvoor.

De Europese groei was vooral te danken aan de Franse economie, die in het derde kwartaal met 0,3 procent groeide. Daar stond tegenover dat de Duitse economie nauwelijks van haar plaats kwam met een groei van 0,1 procent. De Duitse export staat de laatste maanden flink onder druk, deels als gevolg van de situatie rond Oekraïne en Rusland.

Ook de Italiaanse economie drukt het Europese resultaat naar benden met een krimp van 0,1 procent. Evenveel als een kwartaal eerder.

Al met al zijn de cijfers iets positiever dan analisten hadden verwacht. Van een robuuste groei is echter nog lang geen sprake.

Persbureau Reuters haalt een analist verbonden aan het Centre for Economic and Business Research aan die stelt dat het einde van de recessie in de eurozone, een jaar geleden, valse hoop heeft gewekt. „Er is geen wezenlijke verbetering opgetreden”, aldus de analist, Danae Kyriakopoulou. De druk op de Europese Centrale Bank (ECB) blijft groot om meer maatregelen te nemen om de economie te stimuleren. Vooral door het opkopen van gedekte obligaties en verpakte bankleningen. Dat zou banken de ruimte geven meer te lenen voor zakelijke transacties.

De trage groei is vooral een probleem omdat ook de inflatie, met 0,4 procent, ver achterblijft bij de 2 procent waarop de ECB mikt. Die inflatie is nodig om de prijzen op peil te houden. Zakken de prijzen te ver weg, dan is er sprake van deflatie. Wat weer een remmende werking heeft op de economie omdat consumenten aankopen uitstellen, in afwachting van nog lagere prijzen. En bedrijven investeringen en innovatie uitstellen.