Ebola is hier voorbij, zegt Congo

Een gezondheidswerker in Congo, begin vorige maand. Foto AFP / Kathy Katayi

De autoriteiten van Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, hebben gezegd dat de ebola-epidemie in Congo voorbij is. Volgens officiële cijfers heeft het virus in Congo 49 dodelijke slachtoffers gemaakt, schrijft persbureau AFP.

De Congolese minister van Volksgezondheid, Felix Kabange Numbi, zei dat inmiddels een groep van 180 specialisten gevormd is die “klaar zijn om in te grijpen” in Guinee, Sierra Leone en Liberia.

‘Gevaar is niet voorbij’

Het ‘eind’ van de epidemie in Congo komt 42 dagen nadat de laatste patiënt met ebola is opgenomen. Inwoners van Congo worden opgeroepen rekening te houden met hygiëne. In ziekenhuizen wordt extra gecontroleerd.

Dit betekent niet dat het gevaar voorbij is, benadrukten de autoriteiten. Nog steeds kunnen mensen met ebola Congo bezoeken - net als in alle andere landen. Het wereldwijde dodental staat (volgens de laatste telling) op 5160; volgens officiële cijfers zijn in totaal 14.100 mensen besmet geraakt.

Lees ook op nrc.nl: Zeven vragen die je niet durfde te stellen over ebola (het genoemde aantal slachtoffers in dit artikel is verouderd)

    • Sterre van der Hee