Die euro moet nóg lager

None

„Whatever it takes.” Medio 2012 beloofde Draghi de euro te vrijwaren, hoe dan ook. Markten herwonnen het vertrouwen en stuwden de eenheidsmunt fors hoger. Leuk voor die munt, sneu voor de Europese export. Hoe duurder de euro, hoe zwakker immers onze wereldwijde concurrentiepositie. Het spiegelbeeld was goedkope import. Maar dat drukte dan weer onze inflatiecijfers. Voor Draghi redenen genoeg voor nieuwe stappen. De ECB verruimde haar geldbeleid. Net op een moment dat Janet Yellen van de Amerikaanse Fed haar monetaire ruimhartigheid afbouwt. Resultaat: de euro verzwakt opnieuw tegenover de dollar. Deze trend kan nog wel even doorzetten. Zeker als de Fed in 2015 de rente zou optrekken. Of als de ECB met meer maatregelen nog een versnelling hoger schakelt. Want zowel voor de economie als voor de inflatie(verwachtingen) moet die euro nóg lager. Whatever it takes.