‘Dick Advocaat is opgestapt als bondscoach van Servië’

Dick Advocaat is opgestapt als bondscoach van Servië, schrijven de media daar. De trainer kondigde vrijdag al aan dat hij serieus nadacht over ontslag na de thuisnederlaag van het Servische voetbalteam tegen Denemarken.

Dick Advocaat bij een persconferentie in Servië deze zomer.
Dick Advocaat bij een persconferentie in Servië deze zomer. Foto EPA / Andrej Cukic

De voormalig Nederlandse bondscoach Dick Advocaat is opgestapt als bondscoach van Servië, schrijven Servische media. Gisteren zei Advocaat al dat hij serieus nadacht over ontslag, meldt persbureau Novum. Het Servische team had toen net een flinke nederlaag geleden tegen Denemarken (1-3).

Na de thuiswedstrijd in het stadion van Belgrado zei Advocaat:

“Toen ik hier in juli begon, dacht ik dat we een goede kans zouden hebben om ons voor het EK te kwalificeren. Maar nu moet ik eerlijk zijn tegen de mensen van de Servische bond en tegen mezelf.”

Advocaat wilde zich met Servië plaatsen voor het EK, maar door de nederlaag tegen Denemarken staan de Serviërs op een gedeelde laatste plek in hun kwalificatiepoule.

Drone boven het veld

De slechte positie van Servië in de EK-kwalificatie komt mede doordat het land drie punten in mindering kreeg vanwege de incidenten in het duel tegen Albanië. Die wedstrijd werd gestaakt omdat een drone met een Albanese vlag boven het veld cirkelde. Woedende Servische fans kwamen vervolgens het veld op.

Onze sportredacteur Bart Hinke is niet verbaasd over de keuze van Advocaat. Het is immers een vrij opportunistische trainer, zegt Hinke.

“Als hij ontdekt dat hij geen kans heeft om zich te kwalificeren, zal hij zeker niet met opgeheven hoofd doorgaan. Het is ook gebruikelijk dat je bij kwalificatie een premie krijgt die hij nu zou kunnen mislopen. Wellicht heeft hij een financiële inschatting gemaakt, en was het te weinig interessant om aan te blijven.”

In juli werd bekend dat Advocaat het Servische team ging leiden. Eerder coachte hij - naast Nederland - België, Zuid-Korea, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten.

    • Sterre van der Hee