‘We zijn door Jet geplet’

None
Foto Olivier Middendorp

Een demonstratie tegen afschaffing van de basisbeurs, op het Malieveld in Den Haag, is vrijdagmiddag rustig verlopen. Een paar honderd jongeren betoogden tegen het leenstelsel dat september 2015 wordt ingevoerd. Er werden vier aanhoudingen verricht wegens baldadigheid en belediging.

Bij de toespraak van minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) worden tomaten gegooid en rookbommen afgestoken. Vanaf het podium kijkt de minister uit over een zee van SP-vlaggen en boze spandoekteksten (‘We zijn door Jet geplet’). Een jongen loopt met een vlag met een hamer en sikkel. Twee meisjes verkleed als koeien dragen een bord om hun nek: ‘Wij willen niet worden uitgemolken’.

Het publiek verstaat Bussemaker amper. Er wordt hard gefloten en ‘boe’ geroepen terwijl de minister probeert haar beleid uit te leggen. „Laat je niet gek maken, studeren is de beste investering in jezelf en dat blijft zo”.

Dinsdag werden de kabinetsplannen al goedgekeurd door de Tweede Kamer. Toch is het volgens FNV Jong-voorzitter Robbert Coenmans onterecht om te twijfelen aan het nut van deze demonstratie „De mensen [die zich dat afvragen] hebben er geen reet van begrepen”, zegt hij in zijn toespraak. De sprekers en demonstranten hopen dat de Eerste Kamer de wet nog tegenhoudt. Zoals voorzitter Annelotte Lutterman van scholierenbond LAKS in haar toespraak zegt: „It’s not over Jet.”