De ogen van een wreedaard

Het gaat er niet om of een bondscoach aan een zijden draad hangt, het gaat erom hoe stevig die draad is. Vraag maar aan Dick Advocaat, de laatste trainer die een kwalificatiereeks dreigde te verprutsen. Dick bungelde nadat hij door een verloren play-offwedstrijd tegen Schotland het EK 2004 dreigde te missen. Dus stelde hij in de return een ventje van 19 op. Wesley Sneijder bleek de sterkste zijden draad ooit. Hij maakte de eerste goal en bereidde er daarna nog vijf voor: de geboorte van een wereldster. Advocaat werd niet gestenigd, dat zou pas na het EK gebeuren. Figuurlijk, uiteraard.

Het ventje is 108 interlands verder een vent geworden en afgaande op het verscholen glimlachje was zijn woensdagse knal tegen Mexico inderdaad maar een oefenschot. Hier kijken we in de ogen van een man die zeker is van het wrede lot van de Letten. Guus Hiddink kan gerust zijn: hij mag nog een paar maanden verder bungelen aan de sterkste zijden draad van Nederland.

    • Arjen Fortuin