De G20 is begonnen. Over deze drie onderwerpen praten de leiders

Betogers dragen maskers van G20-leiders en hebben zich verkleed als leden van de reddingsbrigade aan de vooravond van de G20-top in Brisbane. Ze roepen op tot gelijkheid wereldwijd. Foto Reuters / Jason Reed

In Brisbane komen vanaf vandaag de leiders van de 20 grootste economieën bijeen voor hun jaarlijkse G20-top. Deze drie onderwerpen komen aan de orde.
 

 1. Economie
  De G20 is vooral een topoverleg over economische onderwerpen. Twee van de belangrijkste thema’s die de Amerikaanse president Obama, de Russische president Poetin, de Chinese president Xi Jinping en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker met hun collega’s zullen bespreken, zijn maatregelen om de wereldeconomie de komende vijf jaar met 2 procent extra te laten groeien, en de aanpak van belastingontwijking door multinationals.
 2. Poetin vs. Abbott
  In Australië wordt ook verwacht dat Abbott Poetin zal aanspreken op de vliegramp van de MH17 in Oekraïne. Bij de ramp kwamen ook 38 inwoners van Australië om het leven. Abbott had vorige maand vol bravoure gezegd dat hij Poetin in Brisbane “keihard zou tackelen”. Daar is hij inmiddels op teruggekomen. Wel zei Abbott dinsdag dat hij vindt dat Rusland schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden van de slachtoffers.
 3. Klimaatverandering
  Een deel van de wereldleiders die nu in Brisbane zijn, trof elkaar deze week ook al op APEC-top in Beijing. Op die top werd het verrassende klimaatakkoord van de VS en China bekendgemaakt. Australië heeft de afgelopen maanden juist geprobeerd klimaatverandering van de agenda af te houden. Het officiële statement was dat de G20 over de economie zou moeten gaan, maar de conservatieve regering-Abbott wordt vaak bekritiseerd omdat er geen maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen worden genomen.

Lees vandaag verder in NRC Weekend: ‘Als dit niet lukt, verliest G20 aan relevantie’

  • Dolf de Groot