Controversiële steun

None

Door de uiteenlopende politiek van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve is de eurokoers in dollars dit jaar gedaald van 1,37 naar rond de 1,24. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken heeft de steunaankopen afgebouwd en praat al over renteverhogingen in 2015. De ECB in Frankfurt daarentegen heeft aangekondigd de balans te willen vergroten tot het niveau van 2012, wat neerkomt op steunaankopen ter grootte van 1.000 miljard euro. Die omvatten op dit moment nog geen staatsobligaties, maar deze enigszins controversiële vorm van steun staat mogelijk voor 2015 op de agenda. Het gevolg is dat de druk op de euro-dollarkoers voorlopig aanhoudt, waardoor een verdere daling richting 1,22 goed mogelijk zou kunnen zijn. Dat is ook goed nieuws voor Europese bedrijven (en aandelen), aangezien de export er goedkoper van wordt.